Evrenosoğlu, YaseminMısırlı, Adalet2024-08-212024-08-212012http://155.223.63.101/tez3/2009bil022.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/97048Araştırmacılar; Lalehan Yolageldi, Kadir Gökalp, Kadir Uğurtan Yılmaz, Alaaddin Türkoğlu, Nihal AcarsoyAraştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2012Apricot, Monilinia laxa, Fruit features, Artificial inoculation, Hybridization.;Kayısı, Monilinia laxa, Meyve özellikleri, Yapay inokulasyon, Melezleme.;Türkiye kuru kayısı üretim ve ihracatında dünyada lider ülke konumundadır. En önemli kurutmalık kayısı çeşidi olan Hacıhaliloğlu Monilinia laxa'ya oldukça duyarlıdır. Bazı durumlarda, hastalık kimyasal yöntemle kontrol edilebiliyorsa da yüksek maliyet, çevre-toprak kirliliği ve meyvede kalıntı gibi dezavantajların varlığı mücadelede sadece genetik kontrolün etkili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi, hastalıkların entegre mücadelesi açısından önem taşımaktadır. Günümüzde dayanıklı tiplerin elde edilmesi amacıyla, melezleme ıslah programları yürütülmektedir. Projede, monilyaya duyarlı Hacıhaliloğlu çeşidi ile dayanıklı olarak bilinen kayısı çeşitleri arasında melezlemeler yapılmış ve ilk yıl melezlemelerinden elde edilen bitkilere M. laxa ile sürgün inokulasyonu yapılarak genotipler duyarlılık düzeyine göre gruplandırılmıştır. Ayrıca TOAG-806 nolu projeden elde edilmiş mevcut Hacıhaliloğlu F1 melez populasyonundaki genotipler doğal koşullarda yapay çiçek inokulasyonu ile M. laxa testlenmiş ve duyarlılık durumları belirlenmiştir. Mevcut genotiplerde 3 yıl boyunca fenolojik gözlemler, meyve pomolojik özellikler ve tanımları yapılmıştır. İncelenen özelliklerle ilgili değerlendirmeler sonucunda monilyaya dayanım ve sofralık ve kurutmalık bakımdan ümitvar görünümdeki genotipler belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessKayısıda malzeme yoluyla Monilyaya (Monilinia laxa) dayanıklılık ıslahı üzerinde araştırmalar ve mevcut "Hacıhaliloğlu" F1 melez populasyonunun dayanıklılık, bitkisel ve meyve özellikleri açısından değerlendirilmesiProject