Can, Levent H.2020-12-012020-12-0120171016-51691308-4488https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpNME5UUTJOZz09https://hdl.handle.net/11454/65839Fazla kiloların verilmesi Alkol tüketiminin azaltılması Fiziksel aktivite alışkanlığı Diyette total karbonhidrat azaltılması n-3 çoklu doymamış yağ takviyesi Mono ve disakkarit tüketiminin azaltılması Doymuş yağların tekli yada çoklu doymamış yağ ile değişimi Etkinin büyüklüğü (+++ = belirgin etkiler, ++ = daha az belirgin etkiler, + = küçük etkiler, - = etkisi yok) ve kanıt düzeyi her bir diyet modifikasyonunun plazmadaki trigliserit düzeyleri üzerine etkisini ifade etmektedirFazla kiloların verilmesi Alkol tüketiminin azaltılması Fiziksel aktivite alışkanlığı Diyette total karbonhidrat azaltılması n-3 çoklu doymamış yağ takviyesi Mono ve disakkarit tüketiminin azaltılması Doymuş yağların tekli yada çoklu doymamış yağ ile değişimi Etkinin büyüklüğü (+++ = belirgin etkiler, ++ = daha az belirgin etkiler, + = küçük etkiler, – = etkisi yok) ve kanıt düzeyi her bir diyet modifikasyonunun plazmadaki trigliserit düzeyleri üzerine etkisini ifade etmektedirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessKalp ve Kalp Damar Sistemiçalışmasında elde edilmiştir.[2] Bu analizde 302.430 sağlıklı kişinin bireysel verisine 68 prospektif çalış- madan ulaşılmıştır. Analiz sonucunda non-HDL-K, kardiyovasküler riskin güçlü bir belirleyicisi olarak ortaya çıkmıştır. Ancak öngördürücü değer açısındanen geniş veri “Emerging Risk Factors Collaboration”Other45Suppl. 1 (Özel Sayı)2426