N. Mordoğan2019-10-262019-10-2620001018-8851https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpVM01USXk=https://hdl.handle.net/11454/13732Ispanak bitkisindeki azotlu bileşiklerin miktarlarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada amonyum sülfat, amonyum nitrat, üre ve kalsiyum nitrat üç seviyede (0-100-200 ppm) uygulanmıştır. Azotlu gübrelerin uygulanması ile ıspanak verimi artmıştır. Ispanak yapraklanndaki % toplam-N en fazla amonyum nitrat uygulamasında saptanmıştır. Azotlu gübrelerin uygulanması ile çözünür-N bileşikleri artmış, protein-N bileşikleri ise azalmıştır ve bu durum en fazla üre ve kalsiyum nitrat uygulamasında izlenmiştir. Ispanak yapraklanndaki NO3-N miktarları azotlu gübreler ile özellikle de üre gübresi ile artmıştır. NO2-N değerleri ise genelde düşük miktarda belirlenmiştir.A pot experiment was performed to study the effect of N forms (ammonium sulphate, ammonium nitrate, urea, calcium nitrate) and levels (0-100-200 mg kg"1) on the N compounds of spinach. Spinach yield increased with the increases in N levels. Highest leaf N content was measured in the ammonium nitrate treatment. Enhancements in N increased the soluble N compounds in the plant. On the other hand, protein N decreased particularly in urea and ammonium nitrate treatments, hi the urea treatment, leaf NO3-N contents was higher compared to other fertilizers, hi general, NO2-N levels were well below the normal.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMühendislikZiraatFarklı azot kaynaklarının ve seviyelerinin ıspanak bitkisinin içerdiği azotlu bileşiklerin miktarına etkisiEffect of different nitrogen sources and levels on nitrogen compounds in spinachOther371121127