Kocabaş, NuralKarapınar, Mehmet2024-08-212024-08-211991https://hdl.handle.net/11454/94008Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 1991Bu çalışmada çeşitli araştırmalarla aflatoksijenik küf kontaminasyonuna duyarlı olduğu saptanan kuru incir ve kayısılarda, fungal flora ve fungal flora içindeki aflatoksijenik küfleri belirlemek üzere, uygun besiyeri ve besiyeri dökme sıcaklığının saptanması ve örneklerin mikrobiyolojik kalitelerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Denemelerde kullanılan 15 tanesi sergi be 15 tanesi perakende olmak üzere toplam 30 adet kuru incir örneği ve 15 tane perakende kuru kayısı örneğinin alınmasında, gıdalar için mikrobiyolojik spesifikasyonlar uluslar arası komisyonunun (international commission of microbiological spesifications for foods) önerdiği örnekleme planı dikkate alınmıştır. Kuru incir örneklerinde küf ve maya izolasyonunda, asitlendirilmiş Potato Dextrose Agar, (APDA), antibiyotik katılmış Potato Dextrose Agar, (PDA + ca/ct), Dichloran Rose Bengal Chloramphenical Agar (DRBC), Rose Bengal Chloramphenicol Agar (RBC), Rose Bengal Streptomycin Agar (RBSA); Aspergillus Differential Medium (ADM), Modified Aspergillus Differential Medium (MADM), Dichloran Glycerol Agar (DG) ve ferik sitrat ilave edilerek tarafımızdan modifiye edilen Dichloran Glycerol Agar (DG + fc) besiyerleri kullanılmıştır. Dökme plaka yöntemine göre yapılan ekimlerde tüm besiyerleri 45oC ve 55oC besiyeri dökme sıcaklığında kullanılmıştır. Kuru kayısı örneklerinden izolasyonda ise; APDA, DRBC, RBC, ADM, MADM, DG ve DG + fc besiyerleri 45oC besiyeri dökme sıcaklığı uygulanarak kullanılmıştır. Ekim yapılan petriler 28oC'de 3-5 gün inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon süresi sonunda koloni sayımları yapılarak örneklerdeki küf ve maya yükleri saptanmıştır. Bu arada her bir besiyerine ait petrilerde oluşan küf kolonilerin, koloni özellikleri ve stereomikroskoptaki görünüşleri dikkate alınarak farklı özellik gösterenlerin her birisine ayrı kodlar verilmiş, saf izolatların stoklanması sağlanarak önce cins düzeyinde, daha sonra Aspergillus cinsine ait küflerin tür düzeyinde tanımlamaları sağlanmıştır. Çalışma sonunda küf ve maya izolasyonunda uygun besiyeri ve ebsiyeri dökme sıcaklığının saptanması amacıyla; küf, maya, toplam fungal yük ve aflatoksijenik küf sonuçlarının değerlendirilmesinde varyans analizi uygulanmıştır. Diğer yandan örneklerin mikrobiyolojik kalitelerinin saptanması amacıyla ICMSF'nin önerdiği kalite kriteri olan E.coli'nin saptanması amacıyla yapılan analizlerde ICMSF'nin üçlü tüp yöntemi kullanılmış ve sonuçlar kuvvetle muhtemel sayı olarak ifade edilmiştir. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda sergi incir örneklerinde maya sayısı 45oC besiyeri dökme sıcaklığında 1.0x105 - 9.9x106/g, 55oC dökme sıcaklığında < 10-1.1x106 /g arasında perakende örneklerinde maya sayısı 45oC dökme sıcaklığında < 10-2.1x104/g, 55oC dökme sıcaklığında < 10.15x104/g küf sayısı ise 45oC dökme sıcaklığında < 10-2.2x104/g, 55oC dökme sıcaklığında < 10-1.4x104/g arasında saptanmıştır. Küf ve maya sayıları küf ve maya sayılarının toplanmasıyla elde edilen toplam fungal yük sayılarına 1 eklenerek ve logaritmaları alınarak yapılan varyans analizi sonucunda 45oC ve 55oC besiyeri dökme sıcaklıkları arasında maya saptanmasında istatistikî açıdan p < 0.01, toplam fungal yükün saptanmasında p < 0.05önem düzeyinde fark olduğu bulunmuştur. 45oC dökme sıcaklığında 55oC dökme sıcaklığına göre maya sayımında 0.099 logaritmik ünite (% 25.6), toplam fungal yük saptanmasında ise 0.161 logaritmik ünite (% 44.8) daha fazla sayım elde edilmiştir. Küf sayısının belirlenmesinde besiyeri dökme sıcaklığı etkili olmamıştır. Maya sayısının belirlenmesinde besiyerleri en yüksek sayımı verenden en düşük sayımı verene doğru sıralandığında RBSA > DRBC > RBC = ADM > DG + fc > APDA > PDA + ca/ct > DG > MADM şeklinde bir durum saptanmış, ancak besiyerleri arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Küf sayısının belirlenmesinde ise besiyerleri açısından aynı şekilde sıralama yapıldığında ADM > RBC > DG > DG + fc > DRBC > APDA > PDA + ca/ct > MADM > RBSA durumu belirlenmiştir. İstatistiksel açıdan RBSA tüm besiyerlerden farklı iken, ek olarak ADM, PDA + ca/ct ve MADM'den, RBC ise MADM'den farklı olarak bulunmuştur. (p < 0.01). Toplam fungal sayı açısından benzeri bir sıralama yapıldığında ADM > RBC > DG + fc > DG > DRBC > APDA > PDA + ca/ct > MADM > RBSA şeklinde bir durum saptanmıştır. İstatistiksel olarak BBSA tüm besiyerlerden farklı bulunmuş, ayrıca ADM, PDA +ca/ct ve MADM'den RBC ve DG + fc ise MADM'den farklı olarak belirlenmiştir. (p < 0.01). Besiyeri dölme sıcaklığı ve besiyeri interaksiyonunda en yüksek maya sayısı DG + fc'de küf ve toplam fungal sayı ADM'de 45oC dökme sıcaklıklarında elde edilmiş, ancak besiyerleri ve besiyeri dökme sıcaklıkları arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. İzole edilen küflerde yapılan tanımlama sonucunda Penicillium, Rhizopus ve Fusarium cinsleri ile Aspergillus candidus, A.flavus, A.fumigatus, A.niger, A.parasiticus, A.terrus ve A.wentii türleri saptanmış ve en fazla küf çeşidi DG + fc besiyerinde belirlenmiştir. Aflatoksijenik küf türleri olan A.flavus ve A.parasiticus 30 kuru incir örneğinden 10 tanesinde saptanmış ve aflatoksijenik türlerin saptanmasında uygun besiyeri ve besiyeri dökme sıcaklığının belirlenmesi amacıyla yapılan varyans analizi 10 örneğe uygulanmıştır. Varyans analizi sonucunda besiyeri dökme sıcaklıkları arasında istatistiksel fark bulunmazken, kullanılan besiyerleri arasında p < 0.05 önem düzeyinde fark saptanmıştır. Kullanılan besiyerleri en yüksek sayımı verenden, en düşük sayımı verene doğru sıralandığında DG + fc > ADM > MADM > RBC > DRBC > APDA > PDA + ca/ ct > DGA > RBSA şeklinde bir durum elde edilmiştir. DG + fc ve ADM ile APDA, PDA + ca/ct, DG ve RBSA arasında, ayrıca MADM ile RBSA arasında istatistiksel açıdan fark saptanmıştır. Besiyeri ve besiyeri dökme sıcaklığı interaksiyonunda istatistikî fark bulunmamakla beraber en yüksek sayım 55oC dökme sıcaklığında DG + fc besiyerlerinde elde edilmiştir. Tarafımızdan modifiye edilen DG + fc besiyerlerinde tanımlamaya yardımcı olması açısından ADM'de oluşan turuncu sarı renk yanında, aflatoksijenik küflere özgü tipik yeşil renkli sporulasyon da gözlenmiştir. Kuru kayısı örneklerinde yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, analiz edilen 15 adet kuru kayısı örneğinin hiç birisinden küf izole edilememiştir. Maya sayısı ise DG ve DG + fc dışındaki tüm besiyerlerinde 6.1x103 - 8.6x106, DG + fc besiyerinde ise 7.5x103 - 7.2x106 aralığında belirlenmiştir. Kuru kayısı örneklerinden maya izolasyonunda en yüksek sayının elde edileceği uygun besiyerinin saptanması amacıyla yapılan varyans analizine, mikrobiyolojik analizlerde gözlem yapılamayan ve sonuçları < 10 şeklinde belirtilen DG ve DG + fc dışındaki besiyerlerden elde edilen sonuçlar arasında yapılan istatistiksel analiz sonucunda, bu iki besiyeri arasında herhangi bir istatistiksel fark saptanmamıştır. Analiz edilen 30 kuru incir ve 15 kuru kayısı örneğinin mikrobiyolojik kalitelerinin ortaya konması amacıyla yapılan, ICMSF'nin önermiş olduğu kalite kriteri E.coli analizleri sonucunda tüm örneklerin ürün ve firma veya alındığı bölge bazında spesifikasyona uygunluk gösterdiği saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessAflatoksine duyarlı bazı gıdaların fungal florası ve aflatoksijenik küflerin saptanmasında uygun besiyeri ve izolasyon yöntemi üzerinde bir çalışmaProject1103