Kocaayan, YaseminÜnal, M. Kemal2024-08-212024-08-212013http://155.223.63.101/tez3/2010muh052.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/94045Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2013çalışmada, pigmentlerin, karanlık ve ışıklı ortamda depolama koşullarının, cam ve plastik şişenin naturel sızma zeytinyağının 12 ay depolanması boyunca kalite parametreleri ve rengine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla denemeler beş farklı örnek grubu: klorofil-a ilaveli, klorofil- b ilaveli, beta-karoten ilaveli, lutein ilaveli ve kontrol grubu ( pigment ilavesiz), 2 farklı depolama ortamı: karanlık ve ışıklı, 2 farklı ambalaj materyali: cam ve plastik şişe kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, naturel sızma zeytinyağının depolamanın ilk 8. ayı boyunca klorofil konsantrasyonunda önemli kayıplara neden olduğunu göstermiştir. Diğer yandan karotenoid kısmı oldukça stabildir. Cam ve plastik şişeler, karanlık ve aydınlık depolama koşulları karşılaştırıldığında cam şişelerin ve karanlık ortamın kalite parametrelerinin ve rengin korunması üzerinde daha fazla etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak naturel sızma zeytinyağı cam şişede ve karalık ortamda depolanmalıdır.;Extra virgin olive oil, light, pigment, colour, quality.;Naturel sızma zeytinyağı, ışık, pigment, renk, kalite.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessZeytinyağının depolanması sırasında ışığın ve bazı pigmentlerin (Klorofil ve Karoten) renk ve kalite özellikleri üzerine etkileriProject