2022-04-012022-04-012019https://hdl.handle.net/11454/74380Bu araştırma projesi ile, Aphanius fasciatus (dişli sazancık) türünün İzmir ili kıyısal sularındaki populasyonlarının besin kompozisyonunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmaya konu olan balık örnekleri, Homa Lagünü ve Gülbahçe Koyu ile Çamaltı tuzlası havuzlarından tül ığrıp ile 2016 yılı ilkbahar, yaz, sonbahar ve 2017 yılı kış olmak üzere mevsimsel olarak toplanmıştır. İncelenen 800 bireyin 580’i dişi, 220’si erkek bireylerden oluşmakta olup, boy dağılımı dişi bireyler için 1.60-6.40 cm, erkek bireyler için 2.30-5.00 cm arasındadır. İncelenen 646 midenin 473’ünde besin objesine rastlanmışken, 73’ü tamamen boştur. Mide içeriklerinde toplamda 27 farklı besin öğesi tespit edilmiştir. Yaz mevsimi 19, İlkbahar mevsimi de 18 farklı besin objesi ile çeşitliliğin en zengin olduğu mevsimler olmuş, Sonbahar ve Kış mevsimlerinde ise 9 farklı besin objesi tespit edilebilmiştir. Mevsimlere göre değişmekle birlikte, her lokalitede Chironomidae (pupa ve larvası), Amphipoda, Crustacea yumurtası, Harpacticoida (Copepoda) ve Foraminifera grubu organizmalar mide içeriğinde hem sayısal varlık hem de bulunuş frekansı açısından en önemli gruplar olarak tespit edilmiştir.The purpose of the study is to determine the food composition of Aphanius fasciatus (Mediterranean tootcarp) in the coastal waters of the city of İzmir. Fish samples were collected by beach seine net from Homa Lagoon, Gülbahçe Bay and Çamaltı Salt marsh in spring, summer and autumn 2016 and winter 2017. A total of 800 fish, 580 females and 220 males collected in the study period of which length distributions were 1.60-6.40 cm and 2.30-5.00 cm for females and males respectively. From the total examined 646 stomach, 473 of them were found with food items and 73 of them were empty. A total of 27 food items were determined from the stomach content analysis. In summer and spring the food items were the most diverse in the stomachs with 19 and 18 different groups respectively. In autumn and winter there were only 9 food groups were identified in the stomachs. However it could be changed related with the seasons, Chironomidae (pupa and adult), Amphipoda, Crustacea egg, Harpacticoid copepoda and Foraminifera were found to be most important food groups in terms of both numerical and frequency of occurance in the stomachs.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAphanius FasciatusSivrisinekBiyolojik MücadeleBeslenmeİzmirAphanius FasciatusMosquitoBiological ControlFeedingİzmirİzmir ili kıyısal sularındaki Dişli Sazancık, Aphanius fasciatus (Valenciennes, 1821)'un beslenme özelliklerinin belirlenmesiProject