Karakaya, SibelAkıllıoğlu, Halise Gül2017-05-022017-05-022009https://hdl.handle.net/11454/4035Bu çalışmada kuru fasulye, kuru barbunya ve yeşil mercimeğin potansiyel Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) inhibisyonu etkileri belirlenmiş ve bu etkinin in vitro sindirim sonrasında devam edip etmediği araştırılmıştır. Kurubaklagillerin Pronase E ile hidrolizinden sonra ultrafiltrasyonla elde edilen fraksiyonlarının önemli derecede ADE inhibisyonu aktivitesi gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen fraksiyonların IC50 değerlerinin 43.66±0.40 ile 106.54±15.21 μg/mL arasında değiştiği saptanmıştır. Molekül ağırlığı 5000 Da’dan büyük olan fraksiyonun her üç kurubaklagil için de en fazla ADE inhibisyonu aktivitesi gösteren fraksiyon olduğu (p<0.05) belirlenmiştir. 30 dakikalık ısıl işlemin barbunya ve mercimeğin ADE inhibisyonu aktivitesinde azalmaya yol açtığı (p<0.05); ancak 50 dakikalık ısıl işlemin ADE inhibitörü peptitlerin açığa çıkması açısından üç kurubaklagil için de yararlı olduğu belirlenmiştir. İn vitro sindirim işleminin kurubaklagillerin ADE inhibisyonu aktivitesini arttırdığı saptanmıştır (p<0.05). 50 dakikalık ısıl işlemi takiben uygulanan in vitro sindirim sonrasında elde edilen barbunya mide diyalizatının %ADE inhibisyonunun mercimekten elde edilen değerden yüksek olduğu (p<0.05) ancak fasulye ile benzer olduğu (p>0.05); ince bağırsak diyalizatlarında ise örnekler arasında istatistiksel açıdan fark olmadığı belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessADE inhibisyonu aktivitesikuru fasulyekuru barbunyayeşil mercimekısıl işlemin vitro sindirimenzimatik hidrolizACE inhibitory activitycommon dry beansred colored kidney beanslentilsheat processin vitro digestionenzymatic hydrolysis.Gıda Mühendisliği A.B.D.Bazı kurubaklagillerden elde edilen protein ekstraktları ve fraksiyonlarının ADE inhibisyon aktiviteleriIsıl işlem ve in vitro sindirilirliğin etkisiMaster Thesis