Yavuz, Arzu BurcuÇaklı, Şükran2024-08-212024-08-212016http://155.223.63.101/tez3/2014suf024.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/95239Araştırma projesi -- Ege Üniversitesi, 2016Bu çalışmada buzda depolanan çipura, levrek ve sardalyanın kalitesi üzerine lizozimin ve ginkgo bilobanın etkisi değerlendirilmiştir. 0-4°C'de depolanan gruplarda mikrobiyolojik analizler (Salmonella spp., Listeria monocytogenes, E. coli, Staphylococcus aureus varlığı ve bozulmaya neden olan toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı, psikrofil bakteri sayımı, maya-küf sayımı, Enterobacteriaceace sayımı ve laktik asit bakterisi sayımı depolamanın; 0, 2, 4, 6, 8, 10. Günlerinde gerçekleştirilmiştir. Toplam aerobik mezofilik bakteri sonuçlarına göre; lizozim ile işlem görmüş çipuranın raf ömrü 8, levreğin raf ömrü ise 10 gün olarak bulunmuştur. Çipura ve levrekte lizozim raf ömrünü iki gün arttırmıştır. Lizozimin sardalyanın raf ömrü üzerine bir katkısı bulunmamıştır. Lizozim depolama periyodu boyunca tün gruplarda üreyen Candida guilliermondii'nin popülasyonu üzerinde yavaşlatıcı etki göstermiştir.;Lizozim, ginkgo biloba, bakteri tanımlama, kalite kontrol, buzda depolama.;Lyozyme, ginkgo biloba, bacteria identification, quality control, ice storage.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessLizozom ve ginkgo biloba bitki ekstraktı uygulamalarının buzda depolanan ticari bazı balık türlerinde patojen ve bozulma bakterileri üzerine etkisinin incelenmesiProject