Karaboz, İsmailPazarbaşı, M. Barış2016-01-212016-01-212003https://hdl.handle.net/11454/1083Bu çalışmada İzmir civarındaki bir fabrikadan alınan melas ve melaslı atık sularda, mikroorganizmalar ile renk giderimini sağlamak amaçlanmıştır. Renk giderimi, membran filtrasyon tekniği ile örneklerin süzülmesinden sonra absorbansda azalma yüzdesi olarak spektrofotometre kullanımı ile hesaplanmıştır. Melas ortamında Geotrichum candidum ve Geotrichum penicillatum ile sırasıyla %39 ve %34'lük renk giderimi sağlanmıştır. Candida tropicalis ile melas ortamında belirgin bir renk giderimi (%3-4) gözlenmemiştir. Melaslı atık su ortamında Aspergillus niger ile %31,6'lık renk giderimi tespit edilmiştir. Aspergillus fumigatus (%1-2) ve Aspergillus foetidus (%7,5) ile belirgin bir renk giderimi saptanmamıştır. Melaslı atık su ortamında (%6,25v/v), Coriolus versicolor ve Phanerochaete chrysosporium ile sırasıyla %35 ve %9,5'luk renk giderimi tespit edilmiştir. Melaslı atık su ortamında (%12,5v/v), C.versicolor ile %14'lük, P.chrysosporium ile %5,9'luk bir renk giderimi tespit edilmiştir. Pseudomonas fluorescens ile belirgin bir renk giderimi (%2-3) gözlenmemiştir. Ayrıca mikroorganizmaların inkubasyon süresi boyunca pH değişimine, toplam şeker miktarında azalmaya ve kuru hücre ağırlıklarına bakılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessRenk giderimi, melas, melaslı atık su, pH, kuru hücre ağırlığı.Decolorization, molasses, molasses wastewater, pH, dry cell mass.Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji A.B.D.Melas ve melaslı atık sularda mikroorganizmalar tarafından renk giderimiMaster Thesis