Tanrısever, AliKaraçancı, Şevket2016-02-102016-02-102004https://hdl.handle.net/11454/1386Bu çalışmada sıvı ve katı kültür yöntemleri kullanılarak lakkaz enzimi üretimi gerçekleştirilmiştir. Pleurotus sajor-caju, üç P. ostreatus hattı, P. eryngii, P. djamor, P. ostreatus var. florida ve P. citrinopileatus mantarlarının kullanıldığı çalışmada kimyasal uyarıcı olarak 2,5-ksilidin, ferulik asit ve veratril alkol, tarımsal ve endüstriyel atıklar olarak buğday samanı ve kepeği, pamuk küspesi ve sapı, malt küspesi ve çimi, pirinç sapı ve kepeği, peyniraltı suyu ve arpa sapının lakkaz enzimi üretimine etkileri incelenmiştir. Ayrıca bakır ve manganez iyonları ile çeşitli odun parçalarının enzim üretimine etkileri araştırılmıştır. Enzim aktivitelerinin yanı sıra protein miktarı ve spesifik aktivite de ölçülmüştür. Deneme sonuçlarına göre en yüksek enzim aktivitesi buğday sapı ortamında 3774.66 U/L değeri ile Pleurotus ostreatus türünde elde etmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessLakkaz, pleurotus sp., sıvı kültür, derin kültür, spesifik aktivite, tarımsal atıklar, kimyasal uyarıcılar.Laccase, submerged culture, pleurotus sp., specific activity, agricultural wastes, chemical inducersBiyoteknoloji A.B.D.Farklı kimyasal maddelerin ve tarımsal atıkların Pleurotus yenilebilir mantar türlerinde lakkaz enzimi üretimine etkileri üzerine araştırmalarDoctoral Thesis