Oysun, Gülderen2024-08-212024-08-212003http://155.223.63.101/tez3/2001zrf06.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/97498Araştırmacılar; Özer Kınık, Harun Uysal, Gökhan KavasAraştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2003Bu çalışmada; tam yağlı ve yağı azaltılmış çiğ inek sütlerinden geleneksel yolla Beyaz Peynir üretimi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; yağ içeriği azaltılmış sütten üretilen peynirlerin, kurumaddede yağ, toplam kurumadde ve peynir randımanı önemli ölçüde düşük bulunmuş, diğer taraftan nem ve protein içerikleri önemli derecede yüksek çıkmıştır. Peynire işlenen süte yağ ikame maddelerinin katılması peynirin tuz, kurumaddede tuz, pH ve asitlik değerlerini etkilememiştir. Yağ ikame maddelerinin kullanımı peynirlerin duyusal özellikleri üzerinde ters bir etki yapmıştır. Sertlik değerleri açısından bakıldığında; yağ ikame maddesi kullanılarak üretilen bütün Beyaz Peynirler tam yağlı peynirler ile farklılıklar arz etmiştir. Ancak gerek tam yağlı gerekse yağı azaltılmış peynirlerin hiçbirinde acılık ve yavan lezzet oluşmamıştır.;Low-fat chesse; White pickled cheese; composition; fat replacers type; fat mimetics.;Yağı azaltılmış peynir, Beyaz Peynir, bileşim, yağ ikame maddesi tipleri, yağ benzeri maddeler.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYağsız beyaz peynir üretiminde değişik ticari yağ benzeri maddelerin kullanım olanakları üzerine bir araştırmaProject