Alpbaz, Atilla G.Saka, ŞahinHacıoğlu, Aynur2014-10-202014-10-202002https://hdl.handle.net/11454/340Bu çalışmada ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutan ve üretiminin büyük bir çoğunluğu Ege Bölge'sinde (Muğla-İzmir) gerçekleştirilen Levrek ve Çipura balıklarının embriyolojik gelişimleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Levrek yumurtalarının gelişimi ile ilgili deneyler 15⁰C sıcaklıkta yapılmıştır. Denemelerde kullanılan yumurtaların ortalama çapları 1,162±0,004mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtalardaki embriyolojik gelişim saatte bir gözlenerek fotoğrafları çekilmiştir. Açılım oranları %84,8-83,4 olarak bulunmuştur. Larvalar 15⁰C'de 87 saatte yumurtadan çıkmışlardır. Çipura yumurtalarının embriyolojik gelişimi ile ilgili denemeler ise 18,5⁰C sıcaklıkta yapılmıştır. Yumurta çapları ortalama 1,001±0,005mm, yağ damlası çapları ise ortalama 0,217±0,001mm olarak tespit edilmiştir. Yumurtalardaki embriyolojik gelişmeleri erken gelişim safhalarında 15 dakika sonrasında ise saatte bir gözlenmiştir. Ayrıca temel morfolojik gelişim farklılıkları ayrıntılı fotoğraflar ile belirlenmiştir. Açılım oranları 18,5⁰C sıcaklıkta %84-89 aralığında tespit edilmiş,larvalar 53,00 saatte yumurtadan çıkmışlardır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessLevrek-çipura, embriyoloji, yumurta.Gilthead sea bream sea bass, egg, embryology.Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim DalıLevrek (Dicentrarchus labrax) ve çipura (Sparus aurata) yumurtalarının embriyolojik gelişimlerinin karşılaştırılmasıMaster Thesis