Ekmekçi, SanverBarut, Nur Banu2014-09-232014-09-232001https://hdl.handle.net/11454/74Manisa İli Salihli İlçesiʼnde çeşitli satış noktalarından toplanan 113 değişik gıda maddesi örneğinde, gıdalarda rastlanma sıklığı görülmesi amacıyla, L.monocytogenes aranmış, çeşitli antimikrobiyal ve çevresel faktörlerin (sıcaklık, tuz, pH ve çeşitli konsantrasyonlarda asetik asit ve sirke ile muamele) L.monocytogenes üzerine etkileri araştırılmıştır. 113 değişik gıda maddesinin 31 tanesinde Listeria türleri izole edilmiş 6 tanesi L.monocytogenes olarak tanımlanmıştır. Buzdolabında saklama sırasında L.monocytogenes sayısında belirgin bir değişiklik veya azalma görülmemiştir. Mikrodalga fırında ve teflon tavada pişirmenin ise düşük inokulum dozunu tamamen ortadan kaldırıldığı, yüksek inokulum dozunu 5-6 logaritmik ünite düşürdüğü görülmüştür. %25 gibi yüksek tuz konsantrasyonlarında üreme sürmüş, yüksek inokulum dozunda pH:10ʼda ve pH:5ʼde üreme saptanmıştır. Asetik asit ve sirkenin L.monocytogenesʼi önlemede pek etkili olmadığı görülmüştür.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessL.monocytogenes, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri,çiğ sebzeler.L.monocytogenes, milk and dairy products, meat and meat products ,raw vegetables.Biyoloji Anabilim DalıListeria Monocytogenesʼin gıdalarda rastlanma sıklığı ve çeşitli antimikrobiyal faktörlerin etkilerinin araştırılmasıDoctoral Thesis