Soltekin, OğuzhanSavaş, YükselÖzcan, Ebru ToprakKaçar, Ege2020-12-012020-12-0120172148-36472148-3647https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWprek9UVXpNdz09https://hdl.handle.net/11454/65842Sıcak su uygulaması (termoterapi), Agrobacterium vitis’in neden olduğu bağ kanseri hastalığına karşı üretim materyallerinin sterilizasyonu için tercih edilen ve son zamanlarda asma fidanı üretiminde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmayla sıcak su uygulamasının tüplü aşılı asma fidanı üretiminde kallus oluşumu, fidan randıman ve fidan kalitesi (gözlerde canlılık, köklenme ve sürme özellikleri) üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda termoterapi uygulamasının, çeşit x anaç kombinasyonları üzerinde farklı parametreler açısından değişen etkileri olduğu tespit edilmiştir. 41B anacına aşılı Sultan 1, Altın sultani ve Saruhan bey çeşitlerine ait fidan randıman değerleri incelendiğinde termoterapi uygulamasının kontrol grubuna göre, sırasıyla %9,53, %14,99, %5,28 artış sağladığı gözlenmiştir. Araştırmada birçok farklı sonuç elde edilmiş olmakla birlikte özellikle göz ve doku canlılığı açısından termoterapi uygulamasının herhangi bir olumsuz etkisine rastlanılmamıştır.Hot water treatment (thermotherapy) is a method commonly used in grafted vine production and sterilization of rootstocks and scions against Agrobacterium vitis which caused to Crown gall. in this study it is aimed to determine the effects of hot water treatment on callus formation, grafted vine quality (bud and tissue vitality, rooting, shooting) and final take in the grafted vine production. As a result of the study it is determined that thermotherapy treatment have various effects on the rootstock x scion combinations in terms of different parameters. Final take values of thermotherapy treatments were found higher than control group in the Sultan 1 (9,53%), Altın sultani (14,99%) and Saruhan bey (5,28%) combinations with 41B rootstock. Lots of different results were obtained at the end of the study. Especially there were not determined any adverse effects of thermotherapy treatments on some parameters such as bud and tissue vitality.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTarımsal Ekonomi ve PolitikaZiraat MühendisliğiBahçe BitkileriBitki BilimleriZiraat, Toprak BilimiBiyoloji Çeşitliliğinin KorunmasıBiyolojiEkolojiEntomolojiÇevre BilimleriBalıkçılıkGenetik ve KalıtımDeniz ve Tatlı Su BiyolojisiMantar BilimiKuş Bilimiİstatistik ve OlasılıkVirolojiSu KaynaklarıZoolojiÇevre MühendisliğiGıda Bilimi ve TeknolojisiVeterinerlikTermoterapi Uygulamasının Tüplü Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine EtkileriEffects of Thermotherapy Treatment on Final Take and Grafted Vine Quality in Potted Grafted Vine ProductionArticle413039