Örçen, NesrinÇelen, A. EsenSulanç, Nazan2024-08-212024-08-212013http://155.223.63.101/tez3/2010zrf032.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/97809Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2013Bu çalışmada üç yonca çeşidinden (Kayseri, Emiliana ve MA225) kalluslar üretilmiş ve bu kalluslar 0, 30, 60, 90 and 120 mM NaCl içeren MS ortamına alınarak, bunların tuza verdikleri cevaplar değerlendirilmiştir. Tuz içeren MS ortamlarına konulduktan dört hafta sonra kallusların büyüme parametreleri ölçülmüştür. Çeşitler ve tuz seviyeleri arasında kallus ağırlığı bakımından istatiksel farklılıklar gözlenmiştir. Tuz konsantrasyonlarının artışına paralel olarak her üç çeşidin de kallus ağırlıkları, kallus çapı, rejenerasyon oranları ve tolerans indexlerinde azalmalar gözlenmiştir. Deneme sonucunda Medicago sativa çeşitlerinin tuza verdikleri yanıtların genotipe bağlı olarak değiştiği sonucuna varılmıştır. Artan tuz konsantrasyonları karşısında Kayseri çeşidinin diğer test edilen çeşitlere göre büyümesini daha az yavaşlattığı gözlenmiştir.;Medicago sativa, callus, salt stress, tissue culture.;Medicago sativa, kallus, tuz stresi, doku kültürü.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessBazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerine ait kallusların tuz stresine tepkileriProject