Karabıyıklı, ŞenizAktuğ Gönül, Şahika EsenKışla, Duygu2024-08-212024-08-212010http://155.223.63.101/tez3/2008muh018.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/93948Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2010Bu çalısmada, nar eksisi ve nar eksili sos örneklerinin gıda kaynaklı patojenler üzerindeki antimikrobiyal etkileri arastırılmıstır. Nar ürünlerine Staphylococcus aureus (ATCC - 25923) ve Escherichia coli O157:H7 (ATCC - 43895) kültürleri inokule edilerek farklı bekleme süreleri sonrasındaki sayım sonuçları saptanmıstır. Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 için minimum inhibisyon konsantrasyonu (MIK) degerleri belirlenmis, nar ürünü örneklerinin, pH ve titrasyon asitligi degerleri saptanmıs ve elde edilen tüm sonuçlar istatistiksel olarak degerlendirilmistir. Nar ürünlerinin mevcut mikroflorasını saptamak için yapılan analizlerde, örneklerin hiçbirinde test edilen patojenlere rastlanmamıstır. Nar ürünlerinin, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 kültürleri üzerinde, bekleme süresiyle dogru orantılı olarak artan bir inhibisyon etkisine sahip oldugu saptanmıstır.;Nar eksisi, nar eksili sos, antimikrobiyal etki, minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK).;Traditional pomegranate sour sauce, pomegranate sauce, antimicrobial effect, minimum inhibition concentration (MIC).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBazı nar ürünlerinin antimikrobiyal etkilerinin saptanmasıProject