Günen, EvrenEvrenosoğlu, YaseminGeren, Hakan2024-08-212024-08-212009http://155.223.63.101/tez3/2007omyo003.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/94890Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2009Bu çalışma, 2005-2008 yılları arasında, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu'nun Ödemiş'teki deneme arazilerinde, bağ arasına yalın ve karışık olarak ekilen farklı baklagil yembitkilerinin (Vicia pannonica, V.villosa, V.sativa, V.narbonensis, V.faba var. major, Lathyrus ochrus) yeşil kütle verimleri ile üzüm verimi ve kalitesine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Azot fiksasyonunu saptamak için Lolium multiflorum referans bitki olarak kullanılmıştır. Üzüm çeşidi olarak da 25-26 yaşında, R-99 anacı üzerine aşılı "Çekirdeksiz Sultani Üzüm" kullanılmıştır. Sonuçlar; en yüksek yeşil kütle, kuru madde ve ham protein veriminin V.faba+V.villosa, V.faba+L.ochrus ve V.faba+V.sativa karışımlarından elde edildiğini göstermiştir. Bu karışımlar aynı zamanda en yüksek azot fiksasyonu (~18 kg/da) da sağlamışlardır. Yeşil gübre uygulaması, ilk yıl üzüm verimini Kontrol-2'ye göre önemli derecede düşürmüş, budama artışı ağırlığını yükseltmiş, şeker oranı ve randımanını önemli olmayan derece arttırmıştır. Ertesi yıl üzüm verimi Kontrol-1'e göre yükselirken yine Kontrol-2'nin gerisinde kalmış, şeker içeriği ve randıman Kontrol-2'e göre yükselmiştir.;Green manure crops, Fresh biomass yield, N fixation, Fresh grape yield, Sugar content, Pruning weight.;Yeşil Gübre Bitkileri, Yeşil Kütle Verimi, N Fiksasyonu, Üzüm Verimi, şeker Oranş, Budama Artığı Ağırlığı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYeşil gübre olarak kullanılan bazı baklagil yem bitkilerinin bağ arasındaki hasıl verimleri ile üzüm verimi ve kalitesine etkileriProject