Saraçoğlu, AslıGül, Ayşe2024-08-212024-08-211997https://hdl.handle.net/11454/97151Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 1997Bu çalışma perlitte hıyar (cv. Alara) yetiştiriciliğinde, kullanılan besin solüsyonunun azot ve potasyum içeriğinin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 1.8-26.11.1995 tarihleri arasında E.Ü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait cam bir serada yürütülmüştür. Bu amaçla 100, 200, 300 ppm N ve K içeren 9 farklı besin solüsyonu kullanılmıştır. Bitki gelişimi verim ve kalite üzerine N dozları etkili bulunmuş, N dozunun 300 ppm'e çıkarılması gövde kalınlığı ve kök uzunluğunu azaltmıştır. Kök yaş ağırlığının da N dozunun artmasına paralel olarak azaldığı saptanmıştır. Gerek erkenci gerekse toplam verim 300 ppm N kullanımında diğer dozlara göre azalmıştır. K gövde kalınlığı dışında bitki gelişim özelliklerini ve verimi etkilememiştir. Ortalama meyve ağırlığı üzerine etkili faktörün K dozu olduğu saptanmış ve besin solüsyonunda K dozu 100 ppm olduğunda meyve ağırlığının azaldığı belirlenmiştir. N dozları arasında meyve ağırlığı yönünden fark yoksa da meyve ağırlığının N azot dozu arttıkça lineer olarak azaldığı saptanmıştır. TSKM ve TA N dozu artışına paralel olarak artmış, bu değerler K dozuna bağlı olarak değişmemiştir. Meyve suyu pH'sı ise N dozu arttıkça lineer olarak artmış, K dozu arttıkça ise lineer olarak azalmıştır. N ve K dozu ile doğal olarak ortaya çıkan külleme belirtilerinin şiddeti arasındaki ilişki incelendiğinde, N ve K'un gerek basit gerekse de interaksiyon etkilerinin önemli olduğu saptanmıştır. 200 ppm N +200-300 ppm K kullanımı külleme belirtilerini azaltmıştır. Perlitte hıyar yetiştiriciliğinde kullanılacak besin solüsyonunun N içeriğinin 200 ppm'i geçmemesi ve K içeriğinin ise 200-300 ppm arasında olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Hıyar, topraksız yetiştiricilik, besleme, azot, potasyum.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessTopraksız kültür ile yapılan sera hıyar yetiştiriciliğinde farklı dozlarda azot ve potasyum ile beslemenin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalarProject153