Kılıç, GüldenÖztürk, BernaYücel, ErsinŞengün, İlkin Yücel2023-01-122023-01-1220211309-6273https://doi.org/10.15237/gida.GD21024https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/417348https://hdl.handle.net/11454/80253Bu çalışmada, Ankara’da yetiştirilen kabak çekirdeği ve Malatya’da yetiştirilen kayısı çekirdeğinden elde edilensabit yağların yağ asidi kompozisyonları ve biyoaktif özellikleri incelenmiştir. Kabak ve kayısı çekirdeğiyağlarının bileşiminde bulunan ana bileşenler linoleik ve oleik asit olarak tespit edilmiştir. Kabak ve kayısıçekirdeği yağlarının toplam fenolik madde miktarı sırasıyla 123.60 ve 86.75 mg GAE/100 g olarakbelirlenmiştir. DPPH yöntemine göre kabak ve kayısı çekirdeği yağlarının antioksidan aktivite değerlerisırasıyla %46.53 ve %39.61 iken ABTS yöntemine göre değerler %74.73 ve %49.05 olarak tespit edilmiştir.Kabak çekirdeği yağına karşı en hassas mikroorganizma Escherichia coli O157:H7 olarak tespit edilirken,Listeria monocytogenes, Enterococcus feacalis ve Salmonella Typhimurium, kayısı çekirdeği yağlarına karşı en hassasmikroorganizmalar olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, sabit yağların gıda endüstrisinde doğal antioksidan ürünlerolarak kullanılabileceğini göstermiştir.tr10.15237/gida.GD21024info:eu-repo/semantics/openAccessKABAK VE KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞLARININ YAĞ ASİDİ KOMPOZİSYONU, BİYOAKTİF ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİArticle463608620417348