Sevgi, Ferhan2024-08-212024-08-211995https://hdl.handle.net/11454/90638Yardımcı Araştırmacılar; Mine Özyazıcı, Makbule Aşıkoğlu, Tamer GüneriAraştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 1995Tatlandırıcı madde içeren sıvı formülasyonlarda fenilpropanolamin hidroklorürün stabilitesi Fenilpropanolamin hidroklorür (FPA.HCI) yaygın olarak kullanılan bir nazal dekonjestandır. Tablet, kapsül ve şurupları bulunmaktadır. Şeker içeren FPA. HCI sıvı formülasyonlarının stabilite problemi vardır. Bu çalışmada %0,4 lük FPA. HCI çözeltilerinde üç farklı tatlandırıcı madde kullanılmıştır. Bunlardan ikisi şuruplarda yaygın şekilde kullanılan şeker ve sorbitoldür. Diğer tatlandırıcı ise daha önce FPA. HCI dekonjestan şuruplarda denenmemiş olan mannitoldür. Formülasyonlar pH 6.9 da Sorensen/fosfat tampon sistemi ve pH 3.9 ve pH 4.8 de Mcllvain sitrik asit /fosfat tampon sisteminde hazırlandılar. Tamponların iyon şiddeti potasyum klorür ile 0.42'ye ayarlandı. Böylece, dokuz FPA. HCI formülasyonu hazırlanarak, TLC-Scanner yöntemi ile bu formülasyonlarda hızlandırılmış stabilite testi gerçekleştirildi. Sonuç olarak diyebiliriz ki; fenil propanolamin hidroklorür sıvı formülasyonlarında tatlandırıcı olarak şeker kullanılmamalıdır. Şeker, kendi hidrolizi sonucu stabiliteyi olumsuz etkilemektedir. Bulgularımıza göre, sadece mannitol veya sorbitol tatlandırıcı madde olarak kullanılabilir. Bu çalışmada; mannitollü formülasyonlar, sorbitollü olanlardan daha dayanıklı bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessBazı dekonjestan ve bronkodilatör etkili ilaçların formülasyon ve stabilite çalışmalarıProject151