Uçar, Hande ÖzkanCan, H. Zafer2020-12-012020-12-0120131018-88512548-1207https://app.trdizin.gov.tr//makale/TVRRNU5URTRPQT09https://hdl.handle.net/11454/65108Bu çalışmada, kademeli olarak hasat edilen Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) meyvelerinde bazı kalite parametrelerinin hasat dönemi boyunca değişimi incelenmiştir. Manisa ili Alaşehir İlçesi Çakırcaali köyünde şeçilen bir üretici bahçesinde yürütülen çalışmada, bölgede ticari yetiştiriciliği yapılmakta olan ancak yetiştiricilik ve özellikle hasat ve sonrası dönemde bir takım sorunlar yaşanan Hachia çeşidi için en uygun hasat zamanının ortaya konması hedeflenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda, Hachia çeşidinin iklim istekleri ve kalitesi sebebiyle bölgeye uygun olabileceği belirlenmiştir. Farklı hasat dönemlerinde kalite analizleri yapılmış, hasat süresinin ilerlemesiyle meyve gelişimi ve ağırlık artışında sorun yaşanmadığı ancak ilerleyen dönemde ürüne özgü renk, sertlik ve tat kaybı gerçekleştiği saptanmıştır.Some quality parameters of gradually harvested Hachia non-astringent persimmon (Diospyros kaki L.) fruits were investigated in Manisa-Alasehir region. Commercial cultivation in the area being made succesfully however some important problems are experienced related with growing and harvest periods. Accordance with the data obtained in this study, Hachia was determined as an appropriate variety for the region in terms of its climatic characteristics and high quality. Some quality analysis were gradually performed during the harvest period and product-specific color, hardness and taste loss was determined in late harvest period.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiFarklı dönemlerde hasat edilen Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) meyvelerinin kalite özelliklerinin araştırılmasıResearch on the quality properties of persimmon (Diospyros Kaki L.) fruits at different harvest stagesArticle502137144