Kağan TanFigen Kırkpınar2019-10-262019-10-2620151301-9597https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBd016SXpNdz09https://hdl.handle.net/11454/13988Bu çalışma organik yonca ununun yavaş gelişen organik etlik piliçlerin karma yemlerinde kullanılmasının canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve kan değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, toplam 225 adet günlük yaşta erkek ve dişi karışık cinsiyette Red JA ırkı broyler civciv kullanılmıştır. Civcivler canlı ağırlık (CA) farklılıkları istatistiki olarak önemsiz olacak şekilde 3 muamele grubuna 5 tekerrürlü (n=15) olarak dağıtılmıştır. Muamele grupları: 1) Kontrol (Yonca içermeyen grup), 2) karma yemde %5 yonca unu içeren grup, 3) karma yemde %10 yonca unu içeren gruplardan oluşturulmuştur. Araştırma 0-77. günler arası dönemde yürütülmüştür. Karma yemlere yonca unu ilavesi yavaş gelişen etlik piliçlerde canlı ağırlığı önemli düzeyde düşürmüştür (P<0.05). Yonca unu ilavesi yem tüketimini etkilememiştir (P>0.05). Yemden yararlanma muamele gruplarında kontrol grubundan daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Serum toplam kolesterol, LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein), HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) ve toplam lipit düzeylerinde önemli bir farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Yonca unu ilavesi trigliserit düzeyini yükseltmiştir (P<0.05). Sonuç olarak, yavaş gelişen organik etlik piliçlerin karma yemlerinde %5 ve %10 düzeyinde organik yonca unu kullanılması üretim performansını düşürmüştürThis study was conducted to determine the effects of dietary supplementation of organic alfalfa flour on organic slow-growing broilers on live weight, live weight gain, feed consumption, feed conversion ratio and blood parameters. A total of 225 day old male and female mixed Hubbard Red JA broiler chicks were divided into 3 treatment groups with 5 replicate (n=15). The treatments were as follows; 1) control (no alfalfa ), 2) alfalfa 5% in diet, 4) alfalfa 10% in diet. The study was performed between 0 to 77 days of age. Supplementation of alfalfa to diet was decreased the live weight (P&lt;0.05). Supplementation of alfalfa to diet did not effect on feed intake (P&gt;0.05). Feed convertation ratio was decreased on alfalfa supplementation groups compared lipoprotein), HDL (high density lipoprotein) and total lipids (P&gt;0.05). Supplementation of organic alfalfa to diet was increased to the control (P&lt;0.05). There were no differences in total serum cholesterol, LDL (low densitytrinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraatSütçülük ve Hayvan BilimleriOrganik Etlik Piliç Karma Yemlerine İlave Edilen Yonca Ununun Performans ve Kan Değerleri Üzerine EtkileriEffects of Dietary Supplementation of Alfalfa Flour on Performance and Blood Parameters of Organic BroilersArticle56217