Kırmızıgül, AyşegülÖzaydın, İbrahimYarım, HasanŞşengün, İlkin Yücel2023-01-122023-01-1220201309-6273https://doi.org/10.15237/gida.GD19123https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/394184https://hdl.handle.net/11454/80249Bu araştırma, İzmir’in Bornova ilçesinde yaşayan bireylerin probiyotik ve prebiyotik gıdalar hakkındaki bilgi düzeylerinive tüketim durumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Ankete katılan gönüllü 196 kişi tesadüfi örneklem yöntemikullanılarak belirlenmiştir. Ankete katılan kişilerin %51.5’ini kadın, %48.5’ini erkekler oluşturmuş ve yaş aralığıçoğunlukla (%31.6) 22-24 arasında değişim göstermiştir. Anket sonuçları tüketicilerin %49’unun probiyotik veprebiyotik kavramını bildiğini ortaya koymuştur. Tüketicilerin %52.3’ünün probiyotik/prebiyotik ürün satın alırkenbesin etiketine dikkat ettiği, %41’inin haftada en az bir kere probiyotik tükettiği, %54.1’inin ise tükettiği bu gıdalardanyarar gördüğü saptanmıştır. Probiyotik ve prebiyotik gıda tüketenlerin %63.9’unun bu ürünleri sindirim sistemine olanfaydalarından dolayı tükettiği belirlenmiştir. Yürütülen bu çalışmanın sonuçları, sağlık üzerine birçok olumlu etkisi olanprobiyotik ve prebiyotik ürünlerin önemini vurgulaması ve toplumun bu gıdalarla ilgili olarak doğru bir şekildebilgilendirmesi gerektiğini ortaya koymuşturtr10.15237/gida.GD19123info:eu-repo/semantics/openAccessTÜKETİCİLERİN PROBİYOTİK VE PREBİYOTİK GIDALARA YÖNELİK BİLGİ DÜZEYLERİ VE TÜKETİM DURUMLARININ BELİRLENMESİ: İZMİR/BORNOVA ÖRNEĞİArticle451103114394184