Ünal, Mustafa KemalBozkurt, Gülbin2019-03-212019-03-212013https://hdl.handle.net/11454/7282Son yıllarda güvenli gıda üretimi ve tüketimi bilincinin kazanılması ile gıdanın çeşit ve orijinin belirlenmesi önem kazanmıştır. Moleküler tekniklerin ayrıma gücü ve tanımlama kabiliyetlerinin yüksek olması bu alanda kullanımını giderek arttırmaktadır. Bu çalışmada, Ege bölgesinde yetiştirilen başlıca çeşitlerin RAPD ve AFLP markörleri ile yaprak, zeytin ve zeytinyağı olmak üzere DNA parmak izi analizleri yapılmıştır. Memecik, Ayvalık, Gemlik, Domat ve Erkence çeşitlerine ait örneklerin genetik profilleri 6 RAPD primeri ve 8 AFLP primer çifti ile belirlenmiştir. Çeşitlerin ikili benzerlikleri Jaccard genetik uzaklık katsayısına göre hesaplanmıştır. Çeşitlerin ağaç dendogramları UPGMA yöntemine göre oluşturulmuş ve ayrıca Temel Bileşen Analizi ve Mantel test yapılmıştır. Tüm istatistiksel analizler NTSYS PC ver. 2.1 istatistik paket program kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ayrıca zeytinyağlarının yağ asiti profilleri değerlendirilmiştir. En iyi ayrım yaprak örneklerinde elde edilmiştir. Yaprak örneklerinde tüm çeşitler hem RAPD hem AFLP primerlerinde kendi içlerinde kümelenmişlerdir. Her bir AFLP primer çifti yaprak örneklerinde çeşitlerin ayrımlanmasını sağlamıştır. Yaprak ve zeytinyağı örneklerinin UPGMA dendogramları Ayvalık çeşiti hariç birbirine yakın bulunmuştur. Ayvalık çeşitine ait yaprak örnekleri, kendi çeşiti altında kümelenirken zeytinyağı örnekleri farklı kümelerde kümelenmişlerdir. Yaprak ve zeytinyağı örneklerinin genetik benzerlik matrislerinin korelasyonu RAPD için 0.56, AFLP için 0.36 olarak bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZeytinyağı, DNA, RAPD, AFLP, çeşit, orijin.Oliveoil, DNA, RAPD, AFLP, variety, origin.Gıda Mühendisliği A.B.D.Ege bölgesinde yetişen başlıca zeytin çeşitlerinden elde edilen zeytinyağlarının çeşit ve orijininin DNA analizleri ile belirlenmesi üzerine araştırmalarDoctoral Thesis