Korba, KorcanErtaş, F. Nil2024-08-212024-08-212011http://155.223.63.101/tez3/2010fen033.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/92247Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2012Çevre ve tarım açısından büyük önem arzeden pestisitlerin, formülasyonlarda, karmaşık yapılı gıda ve çevre örneklerinde analizi genellikle yüksek verimli, seçimli ve duyarlı yöntemlerin geliştirilmesini gerektirir. Tepe boşluğu katı faza mikro özütleme (HS-SPME) tekniği klasik örnek hazırlama tekniklerine göre birçok üstünlüğe sahiptir. Bu çalışmada pahalı ticari fiberlere alternatif oluşturmak ve özel seçimlilik kazandırmak üzere laboratuar yapımı fiber geliştirilmesi amaçlanmıştır. Fiber oluşturmada elektrokimyasal polimerizasyon tekniği ile pirol monomeri çelik tel üzerine kaplanmış ve HS-SPME koşullarına kullanımı araştırılmıştır. Adsorpsiyon sıcaklığı ve süresi, desorpsiyon sıcaklığı, karıştırma hızı ve tuz miktarı gibi denel parametreler optimize edilmiş ve sırasıyla 70oC ve 45 dk. , 200oC, 600 rpm ve 10 g/L olarak saptanmıştır. Bu tez kapsamında seçilen Chlorpyrifos (CP), Penconazole (PNZ), Procymidone (PRC), Brompropylate (BRP) ve Lambda-Cyhalothrin (LMD) pestisit türleri için kalibrasyon grafikleri oluşturulmuştur. Çalışmada doğruluğun artırılabilmesi için iç standart olarak aldrin(ALD) kullanılmıştır. Bu yöntemin uygulaması Türk şarap örneklerine yapıldığında, makul gerikazanım değerleri hesaplanmıştır.;Gas chromatography, head space analysis, solid phase micro extraction, polypyrrole, electropolimerization, pesticide residue, wine.;Gaz kromatografisi, tepe boşluğu, katı faza mikro özütleme, polipirol, elektropolimerleşme, pestisit kalıntısı, şarap.eninfo:eu-repo/semantics/closedAccessThe prepation and characterization of solid phase micro extraction fiber for pesticide analysisProject