Şen, FatihBayramoğlu, Ayşe2023-01-122023-01-1220201018-88512548-1207https://doi.org/10.20289/zfdergi.698873https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/415865https://hdl.handle.net/11454/80473Amaç: Çalışma, ‘Red Globe’ üzüm çeşidinin muhafazasında kullanılan polietilen (PE)ambalajlarda bulunan farklı açıklıkların depolama süresince üzümlerde meydana gelenkükürt dioksit (SO2) zararına ve ürün kalitesine etkilerinin belirlenmesi amacıylayürütülmüştür.Materyal ve Metot: Üzümler, üzerinde ‰0, ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık bulunan PEambalajlara yerleştirilip önsoğutma yapıldıktan sonra, SO2 jenaratörleri ile depolanmıştır.Üzümler 0±0.5°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmış, ambalaj içi SO2konsantrasyonu ve bazı kalite parametreleri depolama süresinde incelenmiştir.Bulgular: Depolama sonunda ‰0, ‰0.5, ‰1 ve ‰2 açıklık bulunan PE ambalajlardakiüzüm tanelerinde SO2 miktarı sırasıyla 33.50, 22.00, 5.00 ve 2.33 mg/kg olarak saptanmıştır.Açıklık bulunmayan ambalajdaki üzüm tanelerinde depolama süresinin ilerlemesiyle renkdeğişikliği, yumuşama, SO2 zararında artış, beğeni puanlarında düşüşler, ‰2 açıklıkbulunan ambalajlardaki üzümlerinde ise salkım esmerleşmesinde artışların olduğubulunmuştur.Sonuç: Sonuçlar, ‘Red Globe’ üzüm çeşidinin ‰1 açıklıklara sahip ambalajlar ile dahabaşarılı şekilde depolandığını göstermiştir.tr10.20289/zfdergi.698873info:eu-repo/semantics/openAccess‘Red Globe’ Üzüm Çeşidinin Depolanmasında Farklı Ambalaj Açıklıklarının Etkilerinin BelirlenmesiArticle574563570415865