Cevizoğlu, HüseyinAltıparmak, Şerife Eda2025-05-152025-05-152024https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=E_eEUHQic_C-LvhxNQn1WxaObAh_-XGF5Dx3FrLRJvIzhR6hp9MmkmDUU0OvO8t9https://hdl.handle.net/11454/117284Mutfak kültürü ve mutfak gereçleri, antik toplumları anlamak adına son derece önemli verilerdir. Roma dönemi, mutfak kültürü ve teknolojileri; özellikle Hellen kültürü olmak üzere birçok farklı kültüründen etkilenmiştir, aynı zamanda hem antik hem modern dünyadaki çeşitli kültürleri de etkisi altında bırakmıştır. Roma dönemi mutfak kültürü, mutfak düzenek ve gereçlerinin kronolojik ve tipolojik olarak incelemeleri, arkeolojik veriler, antik metinler ve modern çalışmaları birleştiren yaklaşımla sunulmuştur. Roma mutfaklarının düzeni ve tasarımı, kullanılan yemek pişirme olanakları tartışılmıştır. Romalıların mutfak mekânlarındaki düzenlemeleri, mutfak kapları ve antik metinleri arasındaki ilişki Klaros Kutsal Alanı YK Sektörüne ait verilerle desteklenmiştir.The culture of cuisine and kitchen utensils are crucial data for understanding ancient societies. The Roman period was significantly influenced by various cultures, particularly Hellenistic culture, and it also impacted a wide range of cultures in both ancient and modern worlds. The study of Roman-era kitchen culture, equipment, and technologies is presented chronologically and typologically, integrating archaeological evidence, ancient texts, and modern research. The layout and design of Roman kitchens, along with cooking methods employed, are discussed. The arrangement of Roman kitchen spaces and the relationship between kitchen utensils and ancient texts are supported by data from the Klaros Sanctuary YK Sector.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessRoma DönemiKlaros YK SektörüMutfak KültürüPişirme DüzeneğiPişirme Gereçleri.Roman PeriodKlaros YK SectorCulinary CultureCooking InstallationCooking Utensils.Roma döneminde pişirme düzeneği ve gereçleriMaster Thesis917689