Yazar "Kahraman, Ahmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında yapraktan KNO3 uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri(Ege Üniversitesi, 1992) Kahraman, Ahmet; Yılınç, Rafet38 ÖZET Yapraktan uygulanan KNO dozlarının, Sultani çekirdeksiz üzümün verim ve kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla düzenlenen bu deneme 1991 vegetasyon periyodunda Manisa'nın Alaşehir ilçesinde yürütülmüştür. K noksanlığı gösteren 3 ayrı bağda toplam 600 omca denemeye alınmış ve üreticiler tarafından yapılan normal gübre uygulamaları üzerine; çiçeklenmeden önce, ince koruk ve ben düşme dönemlerinde olmak üzere 3 kez 0-%2-%4-%6 dozlarında KNO yapraktan püskürtülmüş tür. Vegetasyon periyodu içinde 3 ayrı zamanda alınan yaprak ve hasatta verim saptandıktan sonra alnan meyve örneklerinde yapılan analizlerden aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1. Bütün uygulama dozları yaprakların %K kapsamlarında 0.01 düzeyinde güvenilir artışlar sağlamış, en düşük artış %4 dozundan elde edilmiştir. Ben düşme döneminden sonra tanık da dahil tüm dozlarda petiol ve ayanın K kapsamı önemli düzeyde düşmektedir. Bu durum, ben düşme döneminden sonra meyveye K taşını minin hı zlanması yla açıklanabilir. 2. Meyvenin %K kapsamında da tanığa oranla güvenilir artışlar meydana gelmiş ve en yüksek artış %4'lük dozda %42 olarak gerçekleş miş tir. 3. Meyvelerin kurumadde kapsamlarında tanığa oranla önemli artışlar gözlenmiş, ancak KNO dozlarının sağladığı artışlar arasında farklılık meydana gelmemiştir. 4. Titre edilebilir asitlik KNO dozlarına bağımlı olarak artmış ve en yüksek artış %6 dozunda saptanmıştır.39 5. %4 lük KNO uygulaması meyvelerin 10 dane ağırlığında %29, 100 dane ağırlığında ise %26 gibi önemli artışlar sağlamıştır. 6. Tüm KNO dozları omca başına verimi tanığa oranla 0.01 düzeyinde güvenilir biçimde arttırmış, artışlar %5-18 arasında değişim göstermiştir. En yüksek verim %4 ve %6 uygulamalarından alınmış fakat bu iki dozun sağladığı artışlar arasında istatistik açıdan önemli fark bulunamamıştır. Bu sonuçların ışığında, KNO uygulamalarının bölge koşullarında Sultani çekirdeksiz üzümün verim ve kalitesi üzerine olumlu etkiler yaptığı verim ve kaliteyi arttırdığı yargısına varılmıştır. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, en uygun dozun %4 olduğu anlaşılmaktadır