Yazar "Fard, Mir Khalil Pirouzi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ultra filtrasyon ile elma suyu eldesi üzerinde bir araştırma(Ege Üniversitesi, 1993) Fard, Mir Khalil Pirouzi; Ural, AydınABSTRACT Golden Delicious çeşidinden elma suyu eldesine, ultrafiltrasyon ve geleneksel yöntem uygulanmıştır. Ultrafiltrasyontekniği ile elma suyu eldesine sıcak (A) ve soğuk (B) depektinizasyon ve enzim uygulaması yapılmaksızın (C) olmak üzere üç, geleneksel yöntemde ise sıcak (E) ve soğuk (F) depektinizasyon olmak üzere iki yöntem kullanılmıştır. Üretilen elma sulan +4°C ve +20°C de 6 ay süre ile depolanmıştır. Elde edilen örneklerde, titre edilebilir asitlik, pH, tanen, toplam fenolik madde, toplam pektin, nişasta, C vitamini, fruktoz, glukoz, sakkaroz, suda çözünür kurumadde, toplam kurumadde, viskozite, bulanıklık, renk, duyusal ve mikrobiyolojik analizler yapılarak işlem aşamaları ve depolamada herbir yöntemin elma suyu niteliğine etkileri incelenmiştir. Ultrafiltrasyon yöntemi ile üretilen elma sulan, geleneksel yöntemle üretilen elma sularına kıyasla daha berrak olmuşlardır. Enzim uygulaması yapılmaksızın ultrafiltre edilen elma suyu örnekleri (C) sanlık bakımından birinci şurada yer almışlardır. Ultrafiltrasyon yöntemi ile üretilen elma suyu örnekleri (A, B ve C) panelistler tarafından hem lezzet hem de genel kabuledilebilirlik bakımından geleneksel yöntemle üretilen elma suyu örneklerine (E ve F) kıyasla daha çok tercih edilmişlerdir. Elma suyu örneklerinin depolanması sırasında meydana gelen bulanıklığın şiddetinin depolama süresi ve sıcaklığına bağlı olduğu görülmüş, depolama süresi ve sıcaklığı arttıkça bulanıklığın şiddeti artmıştır. Depolama sırasında, enzim uygulanması yapılmaksızın ultrafiltre edilen elma suyu örnekleri (C) berraklık açısından en stabil örnekler olup, depolanmanın 6. ayında bile ilk berraklıklarım korumuşlardır