Yazar "Alptekin, Kadir" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biyoproseslerde kullanılmak üzere mdck hücrelerinin karıştırmalı tank biyoreaktör ve döner hücre kültürü biyoreaktöründe üretim verimliliğin karşılaştırılması(Ege Üniversitesi, 2023) Alptekin, Kadir; Öncel, Suphi ŞurişvanYumurta temelli influenza aşılarının karmaşık proses yapısı ve yumurta alerjenlerinin etkisinden dolayı son yıllarda hücre kültürü temelli influenza aşılarına olan ilgi arttırmıştır. MDCK hücreleri son yıllarda biyoproseslerde ve influenza aşısı üretiminde kullanılmaktadır. Bu hücrelerin biyoreaktörlerde üretiminin proses kontrolü, proses tasarımı çok daha güvenilir ve iyi üretim uygulamalarına (GMP) uygunluğuyla yumurta temelli sistemlerden çok daha avantajlıdır. Aynı zamanda aşılarda kullanılan serum içeriği de birtakım kontaminasyonlara ve fazladan proses adımına sebep olduğundan gerek maddi açıdan gerekse sağlık açısından serum ve hayvansal protein içermeyen besin ortamlarına ilgi artmış ve yeni nesil aşılar bu tür besin ortamlarında hücrelerin kültürlenmesiyle geliştirilmektedir. Bu düşünce ile yapılan tez kapsamında yüzey bağımlı MDCK hücreleri öncelikle DMEM-HG besin ortamında (% 10 (v/v) FBS içerikli) kültürlendi. MTT ile üreme kinetiği çıkarılan yüzey bağımlı MDCK hücrelerinin 7.günde Cmax=4,8441x106 hücre/mL ulaştığı ve ikilenme süresinin (td)=29,13 saat olduğu bulundu. Yapılan metabolit analizleri sonucunda, 0,282 g/L L-glutamin ve 4,04 g/L glikoz kullanımı ile 5,14 g/L ve 0,119 g/L amonyak miktarı belirlendi. Hücreler ticari olarak geliştirilen serum ve hayvansal protein içermeyen CAMELLIA besin ortamında doğrudan serumsuz ortama 10 pasaj sonrasında adapte edildi. Adaptasyon sonrası dinamik sistemlere geçilerek ölçek büyütüldü ve her bir adımda üreme kinetikleri belirlendi. Erlenlerde yapılan üretimde, en iyi karıştırma hızı 170 rpm olarak bulunurken, en iyi üretim metodunun % 0,15 (v/v) rekombinant tripsin-EDTA içerikli besin ortamının olduğu ve hücrelerin 6.günde Cmax=1,82x106 hücre/mL ulaştığı, td=49,8 saat olduğu, 3,03 g/L glikoz ve 0,637 g/L L-glutamin kullanıldığı, 2,38 g/L laktat ve 0,145 g/L amonyak salındığı sonucuna ulaşıldı. Spinner flasktaki en iyi karıştırma hızı 100 rpm olarak belirlenirken, üreme kinetiği sonucu 6.günde Cmax = 1,93x106 hücre/mL ve td=49,5 saat bulundu. Metabolit analizi sonucunda 2,87 g/L glikoz ve 0,609 g/L L-glutamin kullanımı, 1,71 g/L laktat ve 0,094 g/L amonyak salınımı tespit edildi. Karıştırmalı tank biyoreaktörde (STR) 95 rpm hızında yapılan üreme kinetiği sonucu 5.günde Cmax=1,45x106 hücre/mL ve td=50,18 saat olarak bulundu. Yapılan metabolit analizinde 3,06 g/L glikoz ve 0,582 g/L L-glutamin kullanım, 3,44 g/L laktat ve 0,121 g/L amonyak salınım tespit edildi. RCCS üretimi için 35 rpm karıştırma hızı en optimum hız olarak bulundu ve hava boşluğu bırakılan (450 mL çalışma hacmi) üretimde 5.günde Cmax = 1,42x106 hücre/mL, td=46,55 saat bulunurken, üretimde 3,01 g/L glikoz kullanımı, 3,46 g/L laktat salınımı, 0,629 g/L L-glutamin kullanımı ve 0,111 g/L amonyak salınımı tespit edildi. Hava boşluğu bırakılmadan yapılan üretimde 5.günde Cmax = 1,5x106 hücre/mL ve td=53 saat olarak bulundu. Böylece havalandırmanın hücreler üzerinde çok büyük etkisi olduğu sonucuna ulaşıldı. Süspanseye adapte edilen hücrelerin (MDCK-SUS) ikilenme sürelerinin arttığı sonucuna ulaşıldı ve en iyi ikilenme süresinin hava boşluğu bırakılan RCCS üretiminde olduğu belirlendi. Virüs enfektivitesini belirlemek amacıyla, 0,001 MOI değeri kullanılarak belirlenen virüs inokülasyon miktarı ile yüzey bağımlı MDCK hücrelerinde influenza virüsünün TCID50 denemesi sonucunda 4,6 x 103 TCID50 /mL hesaplandı ve analizin doğruluğunu kanıtlamak amacıyla immunofloresan boyama ve RT-qPCR yapıldı. Boyama sonrası 3 üretimde de (yüzey bağımlı MDCK, STR üretimindeki MDCK-SUS, RCCS üretimindeki MDCK-SUS) CPE gözlendi. RT-qPCR sonucunda virüsün influenza A H1N1 olduğu ve yüzey bağımlı MDCK hücrelerinde Ct=12,66 bulunurken, STR üretiminde Ct=13,83 ve RCCS üretiminde Ct=13,81 olarak bulundu. Bu sonuçlar RCCS sisteminin de influenza aşı üretimi için ideal bir sistem olduğu ve STR ile karşılaştırıldığında gerekli modifikasyonlarla aynı verimlilikte çalıştığı sonucuna ulaştırmıştır.Öğe Dünden Bugüne Türkiye’de Aşılama ve Aşı Üretiminin Tarihçesi(2022) Demirden, Süleyman Furkan; Alptekin, Kadir; Geboloğlu, Ilgın Kımız; Oncel, SuphiAşılar keşfedildikleri tarihten itibaren günümüze kadar hastalıkların meydana gelmeden önlenmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Aşılar toplum sağlığının korunması ile birlikte özellikle yeni doğan bireyler için ölümcül birçok hastalığa karşı bağışıklığın oluşturulması için kullanılmaktadır. Türkiye, dünya tarihinde aşıların keşfedilmesi ve uygulanması sürecinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya aşı tarihine bakıldığında, özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren Türkiye’nin hem aşı uygulamaları hem de hem aşı üretimi bağlamında tüm dünyada öncül bir devlet olduğu görülmektedir. Türkiye tarihinde, yapılan bilimsel keşifler eşliğinde çok farklı hastalıklara karşı aşı üretim çalışmaları Osmanlı döneminde başlamış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra da devam etmiştir. Böylelikle, tarihte keşfedilen ilk aşı olan çiçek aşısı da dâhil olmak üzere birçok aşı yakın geçmişe kadar ülkemizde üretilmiş olup, hem ulusal hem de uluslararası pazara sunulmuştur. Bu derlemede, dünya aşı tarihine paralel olarak Türkiye’de modern aşının gelişim evreleri, ülke tarihinde gerçekleştirilen aşı uygulamaları ve çeşitli hastalıklara karşı gerçekleştirilen aşı üretimleri kronolojik sıraya göre anlatılmıştır.Öğe Influenza Vaccine: An Engineering Vision from Virological Importance to Production(Korean Soc Biotechnology & Bioengineering, 2022) Demirden, S. Furkan; Alptekin, Kadir; Kimiz-Gebologlu, Ilgin; Oncel, Suphi S.According to data from the World Health Organization (WHO) every year, millions of people are affected by flu. Flu is a disease caused by influenza viruses. For preventing this, seasonal influenza vaccinations are widely considered the most efficient way to protect against the negative effects of the flu. To date, there is no one-size-fits-all vaccine that can be effective all over the world to protect against all seasonal or pandemic influenza virus types. Because influenza virus transforms its genetic structure and it can emerges as immunogenically new (antigenic drift) which causes epidemics or new virus subtype (antigenic shift) which causes pandemics. As a result, annual revaccination or new subtype viral vaccine development is required. Currently, three types of vaccines (inactivated, live attenuated, and recombinant) are approved in different countries. These can be named conventional influenza vaccines and their production are based on eggs or cell culture. Although, there is good effort to develop new influenza vaccines for broader and longer period of time protection. In this sense these candidate vaccines are called universal influenza vaccines. In this article, after we mentioned the short history of flu then virus morphology and infection, we explained the diseases caused by the influenza virus in humans. Afterward, we explained in detail the production methods of available influenza vaccines, types of bioreactors used in cell culture based production, conventional and new vaccine types, and development strategies for better vaccines.