Yazar "Şen, Fatih" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 58
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bahçe bitkileri eğitim araştırma ve üretim alanlarının kapasitesinin artırılması, altyapı olanaklarının iyilaştirilmesi ve geliştirilmesi(Ege Üniversitesi, 2017) Şen, Fatih; Eşiyok, Dursunİnsan beslenmesinde önemli yeri olan sebze ve meyveler sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Bu türler ile ilgili eğitim ve araştırma faaliyetleri Bahçe Bitkileri bölümü kapsamında değerlendirilirken, bu türlerin üretim miktarı artarak gelişmektedir. Bu konular üzerine yürütülen araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetlerinin kapsamı sürekli genişleyerek ilgili kişilere bilgi kaynağı üretmektedir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün altyapı olanaklarının geliştirilmesi, alet ve makine teçhizatının yenilenmesi ve eğitim altyapının iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Proje kapsamında, çeşitli tarım makineleri alınmış, kısmı malzeme ihtiyaçları karşılanmış, hazırlık laboratuvarı yenilenerek kısmi teçhizat ihtiyacı giderilmiştir.;Bahçe bitkileri, eğitim, araştırma, altyapı, laboratuvar.;Horticulture, education, infrastructure, laboratory, research.Öğe Öğe Bakteri ve Kompost Çayı Uygulamalarının Salihli Kiraz Çeşidinde Meyve Özellikleri, Verim ve Besin Elementi İçeriklerine Etkileri(2019) Atılgan, Harun; Mısırlı, Adalet; Özaktan, Hatice; Şen, Fatih; Bilgin, Nihal AcarsoyAmaç: Bu çalışmada, Salihli kiraz çeşidinde bakteri ve kompost çayı uygulamalarının meyve özellikleri, verim, gelişme ve besin elementi içeriklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada P. mahaleb anacına aşılı Salihli kiraz çeşidi bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Pantoae agglomerans strain C9/1 ve Pseudomonas f luorescens strain A506 bakterileri ağaçlara 3 farklı dönemde (tam çiçeklenme, çiçeklenmeden 15 ve 30 gün sonra) kompost çayı ise 15 günlük periyotlarda (yapraklanma - meyvelerde renk dönüşümü) uygulanmıştır. Sürgün uzunluğu, meyve özellikleri, makro ve mikro besin elementleri ve verim incelenmiştir. Bulgular: A506 bakteri uygulaması ile sürgün uzunluğu ve sap kopma kuvveti artış göstermiştir. Bakteri ve kompost çayı uygulamalarında, meyvelerin koyu kırmızı renkli olduğu belirlenmiştir. Uygulamalara bağlı olarak, P, K, Na ve Fe içeriği bakımından farklılık ortaya çıkmıştır. Sonuç: Sürgün uzunluğu ve bazı meyve özellikleri bakımından A506 ve C9/1 bakteri uygulamalarının kontrole göre etkili olduğu görülmüştür. Kompost çayı uygulamasında besin elementi içeriği en yüksek değere ulaşmıştır.Öğe Balck diamond' ve 'Angeleno' Japon eriklerinin muhafazasında modifiye atmosfer ambalajları ve 1-metilsiklopropen uygulamalarının etkilerinin araştırılması(Ege Üniversitesi, 2020) Şen, Fatih; Uysal, Gülşahİç ve dış pazarlarda giderek tüketimi artan erik meyvelerinde depolama ve pazarlama sürecinde önemli kayıplar meydana gelebilmektedir. Bu çalışmada, 1-metilsiklopropen (1-MCP) ve modifiye atmosfer (MA) ambalajlarının 'Black Diamond' ve 'Angeleno' erik çeşidi meyvelerinin hasat sonrası dayanımlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlamıştır. Çalışma; a) Kontrol, b) 1-MCP, c) MA1 ambalajı, d) MA2 ambalajı, e) 1-MCP + MA1 ambalajı f) 1-MCP + MA2 ambalaj olmak üzere altı farklı uygulamaları yapılmıştır. 1-MCP 24 saat süreyle 2°C sıcaklıkta 625 ppb olacak şeklinde uygulanmıştır. 'Black Diamond' ve 'Angeleno' Japon erik çeşitlerine ait meyveler sırasıyla 60 ve 120 gün süreyle 0°C'de %90 oransal nemde depolanmıştır. Depolama öncesi ve depolama süresince 'Black Diamond' çeşidinde 20, 'Angeleno' çeşidinde 30 günlük aralıklarla alınan 2 gün süreyle raf ömrü koşullarında tutulduktan sonra bazı ölçüm ve analizler yapılmıştır. MA ambalajları, erik meyvelerinin ağırlık kaybını depolama ve raf ömrü süresince önemli ölçüde azaltmıştır. MA ambalajları ile 1-MCP'nin birlikte uygulanması meyve eti sertliğinin korunmasında ve daha yüksek genel beğeni puanlarında etkili olmuştur. MA ambalajlarının 1-MCP ile birlikte uygulanması 'Black Diamond' erik çeşidinde depolama süresince renk değişimlerini geciktirmiş, 'Angeleno' erik çeşidinde ise SÇKM miktarı ve pH değerindeki artışı sınırlandırmış, TA miktarındaki kaybı yavaşlatmıştır. 1-MCP'nin teksel ve MA ambalajları ile birlikte uygulanması erik meyvelerinin solunum hızını düşürmüş, iç kararmasını geciktirmiştir. Her iki erik çeşidinde de MA1+1-MCP uygulaması genel olarak meyvelerde etilen salgı miktarını yavaşlatmıştır. Çalışma sonuçları MA ambalajları ile 1-MCP'nin birlikte uygulannan 'Black Diamond' ve 'Angeleno' erik çeşitlerinin meyvelerinin sırasıyla 60 ve 120 gün depolamaya ilaveten 2 gün raf ömründe başarıyla saklanabileceğini göstermiştir.;Prunus salicina Lindl., depolama, 1-MCP, MAP, kalite.;Prunus salicina Lindl., storage, 1-MCP, MAP, quality.Öğe Bazı Büyüme Düzenleyicilerin "Satsuma" Mandarininin Ağaçta Depolanma Sürecinde Meyve Dökümü ve Kalitesine Etkileri(2009) Şen, Fatih; Teksür, Pervin Kınay; Karacalı, Ismaıl; Yıldız, M…Öğe Bazı nar çeşitlerinin meyve kimyasal içeriklerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2007) Aksoy, Uygun; Eroğul, Deniz; Hepaksoy, Serra; Şen, FatihNar (Punica granatum L.) bilinen en eski meyve türlerinden birisidir. Kültür tarihi eski çağlara kadar gitmektedir. Nar, birçok tropik ve subtropik iklim koşullarına sahip ülkede yaygın olarak yetiştirilmektedir. Narın meyveleri doğrudan taze veya meyve suyu olarak değerlendirilebileceği gibi, reçel sanayinde tatlandırıcı ve renk verici madde olarak da değerlendirilmektedir. Çeşitlerin yüksek meyve suyu randımanı ve içeriği ile ilişkili olarak meyve suyu sektörünün nara karşı artan bir ilgisi vardır. Ayrıca, narın bioaktif madde içeriğinin yüksek olması nedeni ile yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Narın yenilen kısmı, önemli miktarda şeker, vitamin, polisakkarit, antosiyanin, polifenol ve mineral madde içerir. Ayrıca yüksek antioksidant aktivitesine sahiptir. Bu çalışmanın amacı 19 nar çeşidinin suda erir kuru madde miktarı (SKM), titreedilebilir asitlik (TA), SKM/TA oranı, pH, Vitamin C miktarı, şeker fraksiyonları, besin maddesi içerikleri ile toplam fenolik madde içeriği ve antioksidant aktivitesini belirlemektir.;Nar, şeker frakasiyonları, besin maddesi, fenolik madde, antioksidant aktivitesi.;Pomegranate, sugar fractions, nutrient elements, phenolic elements, antioxidant activity.Öğe Bazı sera domates çeşitlerinin verim kalite ve depolama özelliklerinin belirlenmesi(2004) Şen, Fatih; Uğur, Atnan; Bozokalfa, Mehmet Kadri; Eşiyok, Dursun; Boztok, KayaBu çalışmada, Aydın-Erbeyli koşullarında 2002 sonbahar üretim döneminde yetiştirilen İkram, Elnova, Delfin ve Gökçe Fi çeşitlerinde verim, kalite özellikleri ve hasat sonrası depolanabilirlikleri incelenmiştir. Araştırmada çeşitlerin ortalama meyve iriliği, ortalama meyve ağırlığı, erkenci verim ve toplam verim değerleri saptanmıştır. Domates meyvelerin bir kısmı 24 gün soğuk depo (5±1°C ve %90), diğer kısmı 12 gün normal depo (20±1°C ve %75) koşullarında tutulmuş ve ağırlık kaybı, kabuk sertliği, renk (L, a, b), pH, SKM, TA, ve C vitamini miktarı saptanmıştır. Toplam ve erkenci verim bakımından en iyi sonucu Delfin Fi çeşidinin verdiği, soğuk ve normal koşullardaki depolama performansı bakımından ise İkram Fi çeşidi en iyi, Elnova Fi çeşidi ise en kötü sonucu gösterdiği saptanmıştır. Hormon ve vibrator uygulamalarının meyve ağırlığı, meyve çapı ve suda çözünür kuru madde miktarı üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Soğuk depoda meydana gelen ağırlık kaybı Gökçe ve İkram çeşitlerinde Elnova çeşidine göre daha az meydana gelmiştir.Öğe Bazı yeşil sebzelerde yaprakların rengi ile nitrat içeriği arasındaki ilişkilerin saptanması üzerinde araştırmalar(Ege Üniversitesi, 2006) Şen, Fatih; Tuncay, Özlem; Uğur, Atnan[Abstract Not Available]Öğe ‘Black Diamond’ Erik Meyvelerinin Muhafazasında Modifiye Atmosfer Ambalajları ve 1-Metilsiklopropen Uygulamalarının Etkilerinin Araştırılması(2020) Şen, Fatih; Eroğul, Deniz; Uysal, GülşahAmaç: Çalışma, modifiye atmosfer (MA) ambalajları ve 1-metilsiklopropen (1-MCP)uygulamalarının ‘Black Diamond’ Japon erik çeşidi meyvelerinin hasat sonrasıdayanımlarına etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Erik meyvelerinde a) Kontrol, b) 1-MCP, c) MA1 ambalajı, d) MA2ambalajı, e) 1-MCP + MA1 ambalajı f) 1-MCP + MA2 ambalaj olmak üzere altı farklıuygulama yapılmıştır. 1-MCP, 24 saat süreyle 2°C sıcaklıkta 625 ppb dozunda olacakşeklinde uygulanmıştır. Erikler 0°C sıcaklık ve %90 oransal nemde 60 gün süreyledepolanmış, 20 günlük aralıklarla alınan örnekler 2 gün raf ömründe tutulduktan sonrabazı ölçüm ve analizler yapılmıştır.Bulgular: MA ambalajları, erik meyvelerinin ağırlık kaybını depolama süresinceazaltmıştır. Depolama süresince meyve etinin yumuşaması, renk değişimi ve beğenipuanlarının azalışı, MA ambalajları ile 1-MCP’nin birlikte uygulandığı eriklerde daha sınırlıolmuştur. 1-MCP’nin teksel ve MA ambalajları ile birlikte uygulanması erik meyvelerininsolunum hızını düşürmüş, etilen salgısını yavaşlatmış, iç kararmasını geciktirmiştir.Sonuç: Çalışma sonuçları MA ambalajları ile 1-MCP’nin birlikte uygulanan ‘BlackDiamond’ erik çeşitlerinin meyvelerinin 60 gün depolamaya ilaveten 2 gün raf ömründebaşarıyla saklanabileceğini göstermiştir.Öğe Cevizde (cv. Chandler) Kompoze Mikrobiyal Gübre Kullanımının Verim ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması(2020) Mısırlı, Adalet; Şen, Fatih; Bilgin, Nihal AcarsoyGünümüzde, çevre dostu etkileri sebebiyle, tarımuygulamalarında faydalı mikroorganizmalar etkin şekildekullanılmaktadır. Bu mikroorganizmalar, bitki besinelementi içeriğini arttırması sayesinde meyve kaliteözellikleri ve verim üzerine olumlu etki sağlamaktadır.Bu bağlamda, 3 farklı dönemde, yapraktan mikrobiyalgübre (EM.A ve EM.5) uygulamalarının ‘Chandler’ceviz çeşidinde, verim ve bazı meyve özellikleri üzerineetkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Demirci/Manisa’da2018 ve 2019 yılları arasında yürütülen çalışmada, iki yılınortalaması dikkate alındığında, meyve ağırlığı (12.62 g), eni(33.60 mm) ve yükseklik (41.13 mm) bakımından EM.Auygulaması ilk sırada yer almıştır. Her iki yararlı mikrobiyalgübre uygulaması ile a* değerinde artış, C* değerindeazalış gözlenmiştir. Genel olarak, meyvede, linoleik asit(%62.74 ile EM.5) düzeyi yüksek olurken bunu sırasıylalinoleinik (%16.21 ile kontrol) ve oleik asit (%13.22 ileEM.A) izlemiştir. Ağaç başına en yüksek verim EM.5uygulamasında (2.52 kg/ağaç), en düşük verim ise uygulamayapılmayan ağaçlarda (0.78 kg/ağaç) saptanmıştırÖğe Changes in Quality of Dried Fig (Ficus carica L.) Delight in Different Packages under Cold and Ambient Storage(2015) Şen, Fatih; Özer, Kamer Betül; Aksoy, Uygun; Güler, Saadet KoçTürkiye\'nin geleneksel ihracat ürünlerinden olan kuru incire dayalı olarak son yıllarda birçok farklı ürün geliştirilmektedir. Bir çeşit lokum olan incir lokumu da sadece kuru incir kullanılarak veya sert kabuklu meyvelerle karıştırılara üretilmektedir. Bu araştırma, incir lokumunun pazar koşullarındaki performansını belirlemek üzere depodaki dayanımının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla ticari olarak pazarda bulunduğu şekliyle karton veya metal kutularda paketlenen incir lokumları soğuk (3oC, % 55-65 oransal nem) ve normal oda koşullarında (19.2°C, %56.7) 12 ay süreyle depolanmıştır. Kalitedeki değişimler izlenmiştir. Ürüne ilave edilen ceviz (karışım halinde) ve Hindistan cevizi (kaplama şeklinde) gibi diğer hammaddelerde de yağ içerikleri ve üründeki kalite değişimleri izlenmiştir. Metal kutuların normal oda koşullarında lokumlardaki nemi karton kutulara göre daha iyi koruduğu belirlenmiştir. İncir lokumlarının yenme kalitesini normal oda koşullarında saklamada 6 ay sonunda kaybettiği, soğuk koşullarda ise 12 ay süreyle koruyabildiği belirlenmiştir.Öğe Changes in Quality of Dried Fig (Ficus carica L.) Delight in Different Packages under Cold and Ambient Storage.(2015) Şen, Fatih; Özer, Kamer Betül; Aksoy, Uygun; Güler, Saadet Koç…Öğe Effect of Cold and Fluctuating Storage Conditions on Quality of Dried Apricot(2009) Şen, Fatih; Karacalı, Ismaıl; Turantaş, Fulya…Öğe Effect of Inflorescence Types on Fruits Quality of Owari Cultivar of Satsuma Mandarin (Citrus unshiu, Marc.).(2004) Iqbal, N.; Şen, Fatih; Vırk, N.A.…Öğe The Effect of Pre-Harvest Gibberellic Acid Applications on-Tree Storability and Fruit Quality in 'Valencia Late' Orange(2020) Şen, Fatih; Mısırlı, Adalet; Bilgin, Nihal Acarsoy; Sezer, GülendamIn this study, it was aimed to determine the effects of gibberillic acid (GA3) applications on drop andquality changes of fruits on-tree storage period. GA3 (before peel color break, on the peel color breakand both periods) and 20 ppm GA3 (before peel color break and on the peel color break) were appliedto the trees, and the untreated trees constituted the control group. Fruits were harvested in five periodsat monthly intervals from april. In the last harvest period, the average fruit drop rate was significantlyhigher in the control group (38.48%) than in the color transformation 10 ppm GA3 (9.44%) and beforecolor transformation 20 ppm GA3 (19.28%). The fruit drop was not observed in the first and secondharvest periods. Especially in the first period on-tree storage, the shell C* and h° values of the fruitsin control were found higher than the GA3 application. As a result, twice application of 10 ppm GA3in 'Valencia Late' orange reduced pre-harvest fruit drop, delayed peel color transformation and limitedfruit quality change. Accordingly, it has been revealed that it allows on-tree storability until the endof august.Öğe The effects of different harvest maturity and methods on fruit and oil quality of olive (Olea europea L. cv. Ayvalık Yağlık)(2021) Şen, Fatih; Koşaran, AyçaObjective: This study was conducted to determine the effects of harvest time and method on fruit and oil characteristics of ‘Ayvalık Yağlık’, a major olive cultivar in Turkey. Material and Methods: Early, optimum and late harvests were made by hitting with a wood stick (control), pneumatic beater, and branch shaker in a conventional olive grove located in Edremit district of Balıkesir province in western Turkey. Harvested olive fruits were stored at 18-20°C for 3 days, and physical, biochemical attributes, free acidity, and fatty acid composition, and mechanical damage caused by tested harvest methods were evaluated. Results: Mechanical damage index and free fatty acidity were lower in olive fruits harvested by branch shakers compared to those dropped down by stick. Fruit weight, maturity index, oil content and linoleic acid content increased with the progress of harvest date, while color, moisture content, free fatty acids, total phenolics, and palmitic, stearic, and linolenic acid ratio decreased at the last harvest date. Conclusion: The results showed that significant changes in some physical and chemical properties of the olive fruit occur with the progression of maturity, and using branch shakers and harvesting on the 2nd and 3rd harvest dates are recommended for Ayvalık variety under the experimental site conditions.Öğe Effects of gamma irradiation treatments and storage durations on fatty acid composition of natural hazelnut kernels(2017) Güler, Saadet Koç; Bostan, Saim Zeki; Çon, Ahmet Hilmi; Şen, FatihÇalışmada, vakumlu olarak paketlenmiş olan natürel iç fındıklara 0.5, 1 ve 1.5 kGy dozlarda gama ışını uygulanmıştır. Işınlanmış ve ışınlanmamış iç fındıklar 20°C sıcaklık ve % 55-60 nemde 18 ay boyunca depolanmıştır. Örneklerin yağ asidi kompozisyonu ışınlamadan hemen sonra ve depolamanın 3, 6, 9, 12, 15 ve 18. aylarında değerlendirilmiştir. Sonuçlar, uygulanan gama ışını dozlarının iç fındıklarda yağ asidi kompozisyonunu etkilemediğini göstermiştir (p>0.05). Ancak depolama süresi, yağ asidi kompozisyonunu etkilemiştir (p<0.05).Öğe Effects of gamma irradiation treatments and storage durations on fatty acid composition of natural hazelnut kernels.(2017) Güler, Saadet Koç; Bostan, Saim Zeki; Çon, Ahmet Hilmi; Şen, Fatih…Öğe Öğe Farklı ayva ve genotiplerinin meyve bileşimi ve depolama performanslarının belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2019) Şen, FatihÇalışmada, İzmir ili Menemen ilçesinde Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsündeki Eşme, Ege 22, Ege 25, Altın 35 ve Zeybek 35 çeşitleri ve Genotip 1 ve Genotip 2 genotiplerine ait ayva meyvelerinin bileşimi ve depolama performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. İki üretim sezonunda (2016-2017 ve 2018-2019) ticari olum döneminde hasat edilen ayva meyveleri 0°C sıcaklık ve %90 oransal nemdeki soğuk odada 180 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Depolama öncesi ve depolama süresince 45 gün aralıklarla alınan ayva örnekleri, 7 gün süreyle raf ömründe (20±1°C sıcaklık ve %60-70 oransal nem) tutulduktan sonra kalite değişimlerini belirlemek için bazı ölçüm ve analizler yapılmıştır. Depolamanın son dönemlerinde (135+7 gün ve 180+7 gün) Genotip 1'e ait meyvelerin ağırlık kaybı en yüksek bulunmuştur. Ayva çeşit ve genotiplerinin meyve rengi (L*, a*, b*, C*, h°) etkisi sınırlı ve kararsız olmuş, genel olarak Altın 35 ayva çeşidinde L* ve C* değeri daha yüksek olmuştur. Eşme ve Ege 25 ayva çeşidinin meyve eti sertliği en yüksek, Genotip 2'nin ise en düşük bulunmuştur. Ayva meyvelerinin SÇKM miktarı Zeybek 35 çeşidinde en yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın ilk sezonunda Genotip 2'ye ait meyvelerinin TA miktarı belirgin şekilde yüksek bulunurken, ikinci sezonda bu fark kaybolmuştur. Genel olarak toplam fenol miktarı Eşme, Ege 22 ve Ege 25 ayva çeşitlerinde, antioksidan aktivitesi ise Altın 35 ayva çeşidinde en yüksek bulunurken, her iki parametre de Genotip 2'ye ait meyvelerde en düşük bulunmuştur. Altın 35 ayva çeşidinin meyvelerinde solunum hızı en yüksek, Zeybek 35 ayva çeşidinde ise en düşük olduğu saptanmıştır. Etilen salgı miktarı Altın 35 çeşidinde en yüksek bulunurken Eşme, Zeybek 35 ve Genotip'ye ait meyvelerde etilen salgısı saptanamamıştır. Ayva çeşitleri ve genotiplerinin meyveleri 180 günlük depolamaya ilaveten raf ömrü sonrası ağırlık kaybı, L*, a*, b*, C*, pH değeri ve solunum hızı başlangıca göre artış, h° değeri, meyve eti sertliği, TA miktarı ise başlangıca göre azalış göstermiştir. Sonuçlar, ayva çeşit ve genotiplere ait meyvelerinin incelenen fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından farklılıklar gösterdiği, Eşme, Ege 22, Ege 25, Zeybek 35 ayva çeşidinin meyvelerin 180 günlük depolamaya ilaveten 7 gün raf ömründe başarıyla saklanabileceğini göstermiştir.;Cydonia Oblonga Mill., Muhafaza, Biyokimyasal Özellikleri, Kalite, Kayıplar.;Cydonia Oblonga Mill., Storage, Biochemical Properties, Quality, Losses.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »