Yazar "İçibal, Neşe" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kuru incirlerdeki aflatoksinlerin degradasyonu üzerine bir çalışma(Ege Üniversitesi, 1991) İçibal, Neşe; Altuğ, TomrisBu çalışmada, kuru incirde sağlık ve ekonomik açıdan önemli bir sorun olan aflatoksinlerin degradasyonda etkili olabilecek bir teknik geliştirilmesi planlanmıştır. Bu amaçla 100 ppb toplam aflatoksin (B1, B2, G1, G2) içerecek şekilde kontamine edilmiş kuru incirlere sırasıyla 750, 1500, 2000 ppm kükürt dioksit; 750, 1500, 2000 ppö kükürt-dioksit + ısı (45oC, 55oC, 65oC) + UV radyasyonu (365 nm) ; 750, 1500, 2000 ppm kükürt dioksit + ısı (45oC, 55oC, 65oC) + % 0,2 H202 muameleleri uygulanmıştır. Çalışmada kuru incirdeki aflatoksinlerin tayininde İnce Tabaka kromotografisi tekniği kullanılmıştır. Deneme sonuçlarının istatistiksel analizi bilgisayarda GENSTAT 5 Paket programı kullanılarak yürütülmüştür. Kükürt dioksit kullanılarak yapılan denemelerde kükürt dioksit konsantrasyonu arttıkça aflatoksin (B1, B2, G1, G2)'lerin degradasyonunun da arttığı gözlenmiştir. 750 ppm SO2 gazı kullanıldığında tüm aflatoksinler % 14.28 oranında degrade edilirken, kükürt dioksit konsantrasyonu 1500 ppm'e çıakrıldığında tüm aflatoksinlerin degradasyonu % 50 olarak gerçekleşmiş 2000 ppm kükürt dioksit kullanıldığında ise aflatoksin B1, aflatoksin B2, aflatoksin G2'de % 64,28; aflatoksin G1'de % 78,57 oranında degradasyon elde edilmiştir. Kükürt dioksit ile birlikte ısı (45oC, 55oC, 65oC) muamelesi sonucunda 750, 1500 ppm kükürt dioksit düzeylerinde sıcaklık artışı ile tüm aflatoksinlerde önemli düzeyde degradasyon saptanırken, 2000 ppm kükürt dioksit düzeyinde sıcaklık artışının aflatoksinlerin degradasyon üzerine etkisi olmadığı gözlenmiş ve bu oran uygulanan bütün sıcaklık derecelerinde (45oC, 55oC, 65oC) tüm aflatoksinler için % 78,57 olarak belirlenmiştir. Kükürt dioksit + ısı + UV radyasyonu muamelesi ile aflatoksinlerin degradasyonunda, kükürt dioksit + ısı muamelesinde elde edilen degradasyon oranına göre yalnızca düşük bir miktar artış gözlenmiş ve kükürt dioksit + ısı + UV radyasyonu muamelesinde en yüksek degradasyon oranları aflatoksin B2 ve G1 için 2000 ppm kükürt dioksit + 55oC + UV radyasyon işlemi sonucunda sırasıyla % 78,57 ve % 85,71 olarak belirlenirken, aflatoksin B2 ve G1 için 2000 ppm kükürt dioksit + 65oC + UV radyasyonu işlemi ile eşit oranda % 82,14 olarak saptanmıştır. Kükürt dioksit ve ısı ile birlikte % 0,2 hidrojen peroksit uygulanması ile ise kuru incirlerdeki aflatoksinlerin degradasyonunda diğer muamelere kıyasla önemli artışlar olduğu gözlenmiştir. Hidrojen peroksid'in kullanıldığı muameleler içinde en yüksek degradasyon oranları 2000 ppm kükürt dioksit + % 0,2 Hidrojen peroksit + 55oC işlemi, ile aflatoksin B1 için % 92,41 aflatoksin B2 ve aflatoksins G2 için % 93 aflatoksin G1 için % 96,42 olarak 2000 ppm kükürt dioksit + % 0,2 Hidrojen peroksit + 65oC işlemi, ile aflatoksin B1 için % 92,85, aflatoksin B2 ve aflatoksin G1 için % 96,42, aflatoksin G2 için % 93 olarak saptanmıştır. 2000 ppm kükürt dioksit + % 0,2 H2O2 muamelesinde 55oC ve 65oC'daki ısı işlemleri sonucunda istatistiksel açıdan degradasyon oranlarında bir fark bulunmamaktadır, ancak incirlerin duyusal kalite ve besleyici değerlerinin bozulabileceği göz önüne alındığında çalışmamızda 2000 ppm kükürt dioksit + % 0,2 H2O2 + 55oC işlemi aflatoksinlerin degradasyonunda en etkili teknik olarak kabul edilmiştir.