Yazar "Önal, Seçil Tatar" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Isolation and purification of &-D-galactosidase from waternelon (citrullus vulgaris) By affinity ultrafiltration(Ege Üniversitesi, 1994) Önal, Seçil Tatar; Telefoncu, Azmi56 ÖZET a-D-Galaktosidaz (a-D-galaktozil galaktohidrolaz, EC 3.2.1.22), basit ve kompleks oligo- ve polisakkaritlerin hidrolizini katalizler. a-D-Galaktosidaz doğada oldukça yaygın olup, bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal kaynaklar gibi çeşitli kaynaklardan farklı tekniklerle izole edilip saflaştırılmıştır. Kompleks karbohidratların biyolojik fonksiyonlarının belirlenmesinde, tıpta, şeker endüstrisinde uygulamaları olan bir enzim olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle a-galaktosidazın değişik kaynaklardan en ekonomik ve verimli bir şekilde izolasyonu ve saflaştırılması son yıllarda üzerinde en çok durulan konular arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, a-galaktosidaz kaynağı olarak karpuz seçilerek, Citrullus vulgaris hibritleri alındı. Çünkü bu tür, a-galaktosidaz miktarı ve a-galaktosidaz aktivitesi açısından diğer türlere oranla daha zengindir. Enzimin saflaştınlmasında, homogenizasyon amonyum sülfat çöktürmesi, diafiltrasyon, affinite ultrafiltrasyon gibi teknikler kullanılarak yaklaşık 157 kat saflaşma sağlanmıştır. Daha sonraki aşamada, saflaştırılan a-D-galaktosidaz karekterize edilerek, çalışmalar boyunca elde edilen bulgular doğrultusunda yapılan yorumlar, sonuçlar ve tartışma kısmında ayrıntılı olarak verildiÖğe Karpuz (citrullus vulgaris) alfa-galaktozidazının doğal ve sentetik polimerlerde immobilizasyonu(Ege Üniversitesi, 2000) Önal, Seçil Tatar; Telefoncu, AzmiV ÖZET KARPUZ (CITRULLUS VULGARIS) a-GALAKTOZİDAZININ DOĞAL VE SENTETİK POLİMERLERDE İMMOBİLİZASYONU TATAR ÖNAL, Seçil Doktora Tezi, Biyokimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Azmi TELEFONCU Ekim 2000, 190 sayfa a-Galaktozidazlar (a-D-galaktozid galaktohidrolaz, EC 3.2.1.22), doğada oldukça yaygın olarak bulunan hidrolaz sınıfi enzimlerdir. Bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal kaynaklardan çok çeşitli tekniklerle izole edilerek saflaştınlan bu enzimler, galaktooligosakkaritler ve polisakkaritlerde bulunan a-l,6-galaktoz birimlerini hidrolizlerler. özellikle şeker endüstrisinde önemli bir potansiyele sahip olan ot-galaktozidazlar, kompleks karbohidratlann biyolojik fonksiyonlarının belirlenmesinde, organik sentezlerde, yapı analizlerinde ve medikal alanda oldukça önemli uygulama alanları olan bir enzimdir. Bu nedenle çeşitli kaynaklardan enzimin ekonomik ve verimli bir şekilde izolasyonu, saflaştırılması ve karakterizasyonu son yıllarda üzerinde en çok durulan konular arasındadır. Tüm bunlara rağmen enzim ile yapılan immobilizasyon çalışmaları ise yok denecek kadar azdır. Bu çalışmada, karpuzdan (Citrullus vulgaris) kısmi olarak saflaştınlan a-galaktozidazın doğal ve sentetik polimerlerde kovalent bağlama ile immobilizasyonu gerçekleştirilmiştir. Karpuz, kolay temin edilebilmesi, ekonomik bir kaynak olması ve enzim aktivitesi açısındanzengin olma» nedeniyle tercih edilmiştir. Karpuz a-galaktozidazı, doğal taşıyıcılardan kitin ve sentetik taşıyıcılardan iyon değiştirici reçinede (AmberHte IRA-938) immobilize edilmiştir. Kullanılan kovalent bağlama ile immobilizasyon metodlan ve taşıyıcı tipleri kıyaslanarak, belirlenen uygun metodla immobilize edilen a-galaktozidazm fiziksel ve kimyasal karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Taşıyıcılar önce l,r-karbonildiimidazol (CDI) ile aktive edilmiş, ardından enzim ya direkt olarak yada uzatıcı bir kol (y-ammobütirikasit; GABA) ile taşıyıcıda immobilize edilmiştir. İmmobilizasyon çalışmalarının optimizasyonu yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda, CDI ile aktive edilen taşıyıcılardan kitinde direkt olarak immobilize edilen a-galaktozidaz enziminin fiziksel ve kimyasal karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Enzim aktivitesine bazı parametrelerin (protein miktarı, inkübasyon süresi, pH, sıcaklık ve substrat konsantrasyonu) etkisi incelenerek kararlılık testleri (termal, pH, depo ve operasyonel kararlılık) yapılmıştır. Bunların yanısıra immobilize enzimin tekrar kullanılabilirliği test edilerek rafinoz hidrolizinde kullanılabilecek uygun reaktör tipi belirlenmiştir. Anahtar sözcükler Amberlite IRA-938, Citrullus vulgaris, a-galaktozidaz, immobilizasyon, iyon değiştirici reçine, karpuz, kitin, protein izolasyon ve saflaştırılması, rafinoz hidrolizi